Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ"— Transkript prezentace:

1 ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Mgr. Michaela Psíková

2 Obsah ODÍVÁNÍ - MUŽI Tunika Tóga Pallium Pláštíky ODÍVÁNÍ – ŽENY Stola
Pala OBUV

3 ODÍVÁNÍ - MUŽI TUNIKA – nahradila prvotní oděv mužů (pruh látky ovinutý kolem beder), stala se spodním oděvem mužů, obdélný střih, na bocích sešitá a s krátkými rukávy, nosili ji dlouhou pod kolena a přepásanou, tuniky senátorů a jezdců byly dlouhé, bělené a zdobené nachovým pruhem, prostí obyvatelé Říma ji měli v přírodní režné nebo šedé barvě.

4 TUNIKA DALMATICA – v císařské době, jemný materiál, sahala po kotníky a měla dlouhé rukávy.
TUNIKA PALMATA – vyšívaná zlatem, byla uložena v chrámu Jova na Kapitolu a byla zapůjčena triumfátorovi po dobu konání triumfu.

5 TÓGA – vrchní oděv, znak římského občanství,
2 – 3 metry široká a 3 – 5 metrů dlouhá. Visela na levém rameni přes hruď do poloviny lýtka, byla přetažena přes záda pod pravé rameno a následně byla obtočena kolem trupu. Cíp byl potom přehozen přes levou paži, nebo jej sponou připnuli na levé rameno. Pravá ruka byla vždy volná. TÓGA PULLA – oděv prostých občanů v přírodních barvách. TÓGA CANDIDA – oděv úředníků. TÓGA PRAETEXTA – nachově tmavá, nosili ji mladí chlapci.

6 TÓGA PURPUREA (PICTA) – nachové barvy a zlatem vyšívaná, původně byla určena jen pro triumfátora, ale v pozdějších dobách ji nosili i vysocí úředníci. PALLIUM – v běžném životě nahradilo tógu, bylo jednodušší, lehčí a volně řasené.

7 PLÁŠTÍKY – začaly se používat především v armádě, chránily před nepřízní počasí.
CARACALLA – dlouhý galský plášť s kapucí. PAENULLA - plášť starých Římanů do zimní nepohody, z hrubé vlny nebo kůže, sahající až po kolena, kruhovitého nebo elipsovitého střihu bez rukávů, pouze s otvorem, jímž se prostrkovala hlava, opatřený kápí. LACERNA - cestovní plášť obdélníkového střihu s kapucí, spínaný na rameni sponou.

8 http://commons. wikimedia

9 ODÍVÁNÍ - ŽENY STOLA – spodní ženský oděv košilovitého střihu, který byl pod prsy přepásán, podobná tunice a často v nenápadných barvách PALLA – vrchní oděv, který se dával přes stolu, také v přírodních barvách. V císařské době se užívaly jemné, hedvábné materiály, které se dovážely z Egypta a Orientu.

10 OBUV Byla zhotovována z kůže, která byla barvena na žlutou, bílou, černou a červenou. Podešev byla vykrojena každému zákazníkovi na míru a byla vyrobena z kůže, dřeva nebo korku. Obuv byla v podobě sandálů, kdy podešev byla k noze připevněna řemínky. K tóze se nosily i vysoké celokožené boty. CALIGA – vojenská bota, silná podešev. V době císařské v severních provinciích používali vojáci ovinky a kalhoty.

11 Seznam použitých zdrojů
Encyklopedie antiky, Academia Praha, 1973. Liberati, A., M., Bourbon, F.: Starověký Řím, Rebo Productions CZ, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google