Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Bankovnictví Autor: Ing. Iveta Kubistová Téma: Ochranné prvky bankovek Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EB_04_OCHRANNE PRVKY BANKOVEK Datum tvorby: 12.02.2012 Klíčová slova: bankovka, vodotisk, proužek Anotace: Prezentace určena k názornému výkladu a procvičení učiva 3.roč.

2 Pokyny: Žáci si připraví bankovky různých hodnot a podle pokynu vyučujícího hledají jednotlivé ochranné prvky

3 Ochranné prvky bankovek  Vodoznak: Je viditelný, pokud bankovku dáme proti světlu – kombinace tmavého a negativního obrazce. Je umístěný v levé části.  Ochranný oknový proužek: metalický proužek je zapuštěn do papíru a vystupuje z něj – má stříbrnou barvu – pouze z jedné strany.

4  Ochranná vlákna: V papíru jsou zapuštěná vlákna oranžové barvy o délce cca 6 mm  Soutisková značka: Z jedné strany bankovky je vidět pouze část a na druhé straně zbytek. Má kruhový tvar se značkou CS (od r. 1993- 1996) nebo CR (1997 – X)  Skrytý obrazec: Umístěný na lícní straně bankovky v ornamentech nad ramenem portrétu určité osoby. Sklopíte - li bankovku do úrovně očí proti zdroji světla.

5  Opticky proměnlivá barva: Na bankovkách od 1000 Kč – Zlatý list se mění na zelený pokud bankovku sklopíte do úrovně očí proti zdroji světla  Iridiscentní pruh: Na bankovkách od 1000 Kč. Je široký cca 2 cm, je umístěný na lícní straně bankovky, blíže k pravému okraji, při běžném pohledu se jeví jako průhledný, ale při sklopení bankovky proti světlu má velký kovový odlesk. Na proužku jsou znázorněna čísla udávající nominální hodnotu bankovky

6  Mikrotext: Nalezneme na lícní straně ve velkém hodnotovém čísle, nebo u pruhu základní barvy, který vybíhá do pravého bílého okraje bankovky. Je složen s číslice, která představuje nominální hodnotu bankovky

7 Úkol:  Co je to nominální hodnota bankovky?  Ta, která je na ní uvedena.

8 Zdroje:  Vlastní zápisky autorky  Klínský, Münch, Chromá : Ekonomika, Ekonomická a Finanční gramotnost pro střední školy, 2010, Eduko ISBN: 978-80- 87204-21-4


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google