Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého."— Transkript prezentace:

1

2 Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého materiálu po pásových dopravnících nebo těžkou technikou do úpravny na zpracování(drcení,mletí,plavení). Těží se v povrchových lomech v řezech. Těžení podle surovin 1. Těžba rašeliny 2. Těžba ropy 3. Těžba soli 4. Těžba síry 5. Těžba dříví 6. Těžba kamene

3 Suroviny, které dnes lidstvo těží, za pár let nebo desetiletí navždy zmizí. Nahradit je nebude možné. Příkladem může být kov indium. Na světě je ho velmi málo, přesto se stále častěji užívá při výrobě polovodičů a elektronických součástek, nejnověji také při zhotovování LCD displejů a plochých obrazovek. CO ZMIZÍ NEJDŘÍVE Doložit tvrzení o docházejících surovinách přesnými čísly není snadné. Množství ročně spotřebovaných surovin či objem zbývajících ložisek lze pouze odhadovat. V případě kovů významných pro vojenské a další strategické účely, například galia, india nebo germania, nejsou k dispozici vůbec žádné údaje.

4  Jak hrozící nedostatek surovin řešit? Nejprve je třeba odhadnout, jaké rezervy surovin má svět k dispozici a jakým tempem ubývají. Všude tam, kde to jde, hledat náhrady za nedostupné suroviny a zlepšit jejich recyklaci tak, aby byla ekonomicky výhodná.  Suroviny bude nutné získávat i na méně obvyklých místech. Řada měst má stále vodovodní potrubí z mědi, ačkoli by mohlo být dávno nahrazeno plastem. Ke slovu přijde i hlušina z vytěžených dolů, z níž bude možné pomocí moderních metod získat dosud nevyužité suroviny. Některé kovy bude možné vydobýt i z mořské vody. Otázkou vždy bude, zda se přitom vrátí vynaložená energie. Výnosnost bude základní otázkou i pro plány na získávání surovin z vesmíru, například z asteroidů. Jisté je jen jedno: bez surovin se současný rozvoj lidské společnosti zastaví.

5 PRŮMĚRNÝ AMERIČAN ZA 77,8 ROKU SVÉHO ŽIVOTA SPOTŘEBUJE: 7,13 kg antimonu 180 g tantalu 630 kg mědi 15 kg cínu 48 g zlata 45 g platiny 10 g germania 131 kg chromu 8322 tun fosforu 1576 tun hliníku 58,4 kg niklu 1,58 kg stříbra 4 g rhodia 5,95 kg uranu 410 kg olova 32 g india 349 kg zinku

6 Zdroje: http://www.fiftyfifty.cz/ http://cs.wikipedia.org/


Stáhnout ppt "Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého."

Podobné prezentace


Reklamy Google