Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů 0 - 12.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů 0 - 12."— Transkript prezentace:

1 Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů 0 - 12

2 Metody odhadování Argenlanderova - odhadování absolutního rozdílu jasností pomocí stupňů Nijland-Blažkova - odhadování poměrného rozdílu jasností mezi srovnávačkami a proměnnou Pogsonova - střílení od oka … Pickeringova - stejná jako N-B, jen fixní součet poměrného rozdílu (vždy 10 stupňů)

3 Argenlanderova stupnice Podle původní definice jen 5 stupňů: 0 až 4 Nevýhodou je nedostatečný absolutní dosah stupnice pro zkušenější pozorovatele Řešením je rozšířit stupnici na násobky původní stupnice (např. až do stupně 8 nebo 12). Problém: pozor na zachování linearity stupnice

4 Rozšířená Argenlanderova stupnice K definování vyšších stupňů je nutné používat boční pohled. V definicích se vyskytuje pojem „celkový pohled“. Znamená to dívat se najednou na obě porovnávané hvězdy.

5

6

7 Poznámky na konec I když definice jsou až do stupně 12, v praxi nejsou stupně 11 a 12 téměř zapotřebí. Doporučuji vyzkoušet si linearitu té Vaší stupnice na konstantních hvězdách. Nehledě na použitou metodu odhadování bývá nejdůležitějším momentem správné určení, mezi kterými srovnávacími hvězdami se jasnost proměnné nachází...


Stáhnout ppt "Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů 0 - 12."

Podobné prezentace


Reklamy Google