Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anatomie ledvin Olga Bürgerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anatomie ledvin Olga Bürgerová."— Transkript prezentace:

1 Anatomie ledvin Olga Bürgerová

2 Ledvina: latinsky ren, řecky nephros má charakteristický tvar přirovnávaný k fazolovému bobu. Ledviny jsou párovým orgánem. Jsou uloženy v bederní oblasti podél páteře v prostoru, který se označuje jako „retroperitoneum“ (peritoneum = pobřišnice). Ledviny tedy nejsou, na rozdíl od jater, slinivky, střev a sleziny, umístěny v břišní dutině.

3 Ledvina: je dlouhá 10 – 12 cm, široká 5 – 6 cm, má tloušťku 3,5 – 4 cm. Hmotnost ledviny 120 – 170 g. Velikost a hmotnost ledvin je u žen zpravidla menší než u mužů. Velikost se za života mění. Po 65. roce věku se zpravidla zmenšuje, což také souvisí s cévními změnami.

4 Ledvina

5 kůra ledviny (cortex renalis) dřeň ledviny (medulla renalis)
ledvinové pyramidy (pyramides renalis) ledvinová pánvička (pelvis renalis) močovod (ureter)

6 Stavba: Základní funkční jednotkou ledviny je nefron. Každá ledvina obsahuje přibližně 1 milion těchto jednotek, nefronů. Nefron se skládá ze dvou částí: klubíčka a kanálků. Klubíčko (glomerulus – viz obrázek níže) je tvořeno velmi tenkými krevními kapilárami, kolem kterých je pouzdro (označované jako Bowmanovo pouzdro). V klubíčku vzniká přestupem tekutiny z krve filtrát (tzv. primární moč). Tato tekutina přechází do kanálků (kanálek = tubulus), kde je složitými fyziologickými mechanismy upravováno její množství a složení. Tímto způsobem se z organismu odstraňují zplodiny metabolismu a přebytečná voda. Kanálky se sbíhají do vývodných močových cest (močovod; latinsky ureter), oba uretery ústí samostatně do močového měchýře. V glomerulech se vytvoří až 200 litrů primární moče denně. V tubulech je přibližně 99% vody zpět vráceno (resorbováno) do organismu. Výsledné množství moče je kolem 1,5 – 2 litrů denně, v závislost na příjmu tekutin.


Stáhnout ppt "Anatomie ledvin Olga Bürgerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google