Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FMVD I - cvičení č.8 Sesychání dřeva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FMVD I - cvičení č.8 Sesychání dřeva."— Transkript prezentace:

1 FMVD I - cvičení č.8 Sesychání dřeva

2 Sesychání dřeva 1 – Zjistěte rozměry a objem po vysušení, porovnejte s hodnotami suchého dřeva před namočením a následným vysušením. Spočtěte MH. 2 – Spočtěte hodnoty sesychání (bv,t,r,l)ve všech směrech a objemové. Spočtěte jejich koeficienty sesychání(Kbv,t,r,l).. Vytvořte grafy závislosti sesychání na hustotě (i s tabulkovou hodnotou) a závislost diferenciálního sesychání na hustotě. 3 – Statisticky zhodnoťte soubor sesychání bez ohledu na druh dřeviny vytvořením frekvenčního histogramu. Pomocí regresní analýzy zhodnoťte naměřené hodnoty sesychání v závislosti na konvenční hustotě. 4 – Nalezněte závislost sesychání na hustotě dřeva. 5 – vypočtěte koeficient specifické propustnosti pro SM, BK, DB a stanovte pro tato dřeva hloubku penetrace v závislosti na čase řešením nestacionární difuse. 6 – Diskuse    (vliv chem., anat. stavba, W, T, )

3 Materiál a metodika Porovnejte viz. cv. č.2 viz. cv. č.7
Při zkoušce je možné vycházet z ČSN Metoda zjišťování zosychavosti a ČSN Drevo. Zisťovanie vlhkosti při fyzikálnych a mechanických skúškách. Porovnejte viz. cv. č.2 viz. cv. č.7 a0, b0, l0 – rozměry tělíska při nulové vlhkosti; V0 — objem vzorku při nulové vlhkosti m0 – hmotnost vzorku a0, b0, l0 – rozměry tělíska při nulové vlhkosti; V0 — objem vzorku při nulové vlhkosti m0 – hmotnost vzorku

4 Stanovení celkového sesychání (bV,T,R,L ) a vypočet koeficientu sesychání KbV,T,R,L
K měření se používají standardní tělíska (SM, BK, DB) z předchozích zkoušek, která byla sušena T= oC;. Při výpočtu sesychání bi a koeficientu sesychání Kbi standardního tělíska se musí nejprve na příčném řezu zjistit odklon vláken. Pokud je odklon menší než 100, výpočet probíhá podle vztahu: iiw1 – hodnoty sušeného tělíska V, R, T, L v [cm3 ] a v [cm] iiw2 – hodnoty absolutně suchého tělíska V, R, T, L v [cm3] a v [cm] Pokud je odklon vláken větší než 100, výpočet probíhá podle následujícího postupu :

5 Transformace bobtnání a sesychání

6

7 bV = 28 rk bT = 17 rk bR = 9 rk bL = 1 rk
Stanovení koeficientů sesýchání ze známé konvenční hustoty dřeva: Přepočtové vztahy mezi sesýcháním a bobtnáním: Výpočet koeficientů sesychání:

8

9

10

11

12

13

14

15


Stáhnout ppt "FMVD I - cvičení č.8 Sesychání dřeva."

Podobné prezentace


Reklamy Google