Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování."— Transkript prezentace:

1 Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování

2 Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Podrobné hodnocení rizika EÚj vychází z metodik používaných pro hodnocení rizika závažné havárie. Výběr metodiky je na provozovateli. Analýza se dále neposuzuje ve správním řízení. Její rozsah a kvalita je plně na provozovateli. ČIŽP při kontrole může stanovit podrobnější zpracování analýzy v rámci stanovení preventivních opatření.

3 Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Kvalita a výsledky analýzy mají vliv na výši pojištění environmentálních rizik a na stanovení vhodných preventivních opatření proti vzniku EÚj, které má přijmout provozovatel. Při zvažované organizační nebo technické změně při stávajících činnostech, brát v úvahu i faktory, které mohou zapříčinit nevratnou změnu v přírodě (ekologickou újmu). Např. změny ve osetých plochách – nepěstovat kukuřici na místa s vysokým erozním potenciálem změny ve skladování hnoje – neskladovat v místech, kde splachy ze skládky tečou na místa s výskytem chráněných druhů rostlin. Špatně provedena analýza může být přitěžujícím faktorem při vyšetřování vzniku EÚj a případně u soudu!

4 Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Mezi základní metodiky patří: a)pro zjištění míry rizika a možných scénářů vzniku EÚ: HAZOP - Hazard and Operation Study FMEA - Failure Mode and Efects analysis ETA - Event Tree Analysis FTA - Failure Tree Analysis b)pro zjištění možných následků Euj H&V Index - kontaminace půdy a vody Dow's Fire And Explosion Index Dow's Chemical Exposure Index F&E Index - Fire and Explosiv Index

5 Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Není možné říci, že použití uvedených metodik je pro zhodnocení možné ekologické újmy dostačující. Vše záleží na prostředí a podmínkách, ve kterých se zdroje rizika provozují! V některých případech je např. nutná počítačová modelace toků závadných látek saturovanou zónou podél vodních toků a možná následná kontaminace povrchových vod (Dominoefekt).

6 FENCL SAFETY s.r.o. www.fenclsafety.eu Děkuji za pozornost! FENCL SAFETY s.r.o. www.fenclsafety.eu info@fenclsafety.eu


Stáhnout ppt "Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování."

Podobné prezentace


Reklamy Google