Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Z oologie Téma: ŽAHAVCI Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – charakteristika žahavců, popis těla, systém.Text slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 ŽAHAVCI

3 vodní mnohobuněční živočichové buňky jsou rozlišeny na svalové, nervové a žahavé Nervová soustava NS – rozptýlená – buňky mají výběžky, které jsou spojeny v síť.

4 Buňky žahavé – při podráždění se vymrští vlákno – zabodne se do kořisti, kterou ochromí nebo usmrtí.

5 Trávící soustava TS – živí se viz učebnice str. 56 Trávící dutina je váček s jedním otvorem (příjem i výdej potravy)= LÁČKA

6 Rozmnožování nepohlavní – PUČENÍ – vytvoří se pupen, který se po dorostení oddělí a vznikne nový nezmar. Nový jedinec žije buď v koloniích nebo se oddělí a žije samostatně. pohlavní – u medúz, oddělené pohlaví

7 Stavba těla Polyp – přisedlá forma s nožním terčem a chapadly, žije sám nebo v trsech. Nezmar se dovede pohybovat rychle pomocí „přemetů“. Skloní tělo, přichytí se chapadly, odpoutá nožní terč a převrátí se. Má schopnost REGENERACE – dorůstání nebo obnova části těla.

8 ŽAHAVCI – SYSTÉM 1. Polypovci slané i sladké vody nezmar obecný sladké vody,1 cm dlouhý, 5 – 7 chapadel

9 2. medúzovci mořští, některé druhy mohou žahavými buňkami popálit i člověka talířovka kořenoústka http://www.national-geographic.cz/detail/zarici- organismy-umi-rozsvitit-lesy-i-oceany-jsou-nadhernou- podivanou-i-genialni-hrickou-prirody-37126/ http://www.national-geographic.cz/detail/zarici- organismy-umi-rozsvitit-lesy-i-oceany-jsou-nadhernou- podivanou-i-genialni-hrickou-prirody-37126/ http://www.youtube.com/watch?v=eUl5LlAL6SY

10 3. Korálnatci mořští Sasanky žijí jednotlivě nebo v koloniích, velké množství chapadel Sasanka koňská

11 Koráli v koloniích vápenatá kostra, která po smrti korálů tvoří korálové útesy Větevník

12 Zdroje: Přírodopis I – L.J. Dobroruka, V.Cílek, F. Hasch, Z.Storchová, Scientia, s.r.o., Pedagogické nakladatelství, Praha 1997, ISBN 978-80-86960-59-3 Přírodopis 6 – V. Čabradová, F. Hasch, J.Sejpka, I. Vaněčková, Nakladatelství FRAUS 2003, ISBN 80- 7238-211-X http://www.national-geographic.cz/detail/zarici- organismy-umi-rozsvitit-lesy-i-oceany-jsou- nadhernou-podivanou-i-genialni-hrickou-prirody- 37126/ http://www.national-geographic.cz/detail/zarici- organismy-umi-rozsvitit-lesy-i-oceany-jsou- nadhernou-podivanou-i-genialni-hrickou-prirody- 37126/ http://www.youtube.com/watch?v=eUl5LlAL6SY


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google