Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cestovní ruch a památky UNESCO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cestovní ruch a památky UNESCO"— Transkript prezentace:

1 Cestovní ruch a památky UNESCO

2 Cestovní ruch Česká centrála cestovního ruchu je CzechTourism
Zřízena za účelem propagace České republiky jako atraktivní turistické destinace na zahraničním a od roku 2003 také na domácím trhu. CzechTourism se v rámci podpory příjezdového a domácího cestovního ruchu zaměřuje zejména na propagaci konkrétních oblastí cestovního ruchu, kterými jsou lázeňství, česká gastronomie, kongresová a incentivní turistika a golf. Oblasti a střediska cestovního ruchu: Rekreační oblasti:Povltaví,Posázaví,Labské pískovce,Šumava,Bystřice pod Hostýnem, Střediska kultury:Praha,Brno,Kroměříž,Olomouc,Telč,Ostrava,Lednice,Karlštejn Horská střediska a východiště pro horskou turistiku:Železná Ruda,Kvilda,Lenora,Boží Dar,Rožnov pod Radhoštěm,Harrachov,Pec pod Sněžkou Lázeňská střediska:Karlovy Vary,Mariánské Lázně,Františkovy Lázně,Konstantinovy lázně,Jánské Lázně,Luhačovice,lázně Darkov

3 Cestovní ruch V roce 1997 navštívilo Českou republiku 17,4 mil. zahraničních návštěvníků V tomto roce byli příjmy z cestovního ruchu 3,7 mld.USD.Největší počet zahraničních turistů tvoří:Němci,Angličané,Italové,Poláci,Japonci,USA,Rusko Nejvíce navštěvovaná je Praha,památky středních Čech-Karlštejn,Konopiště a památky v Kutné hoře Nejvíce navštěvované pohoří jsou Krkonoše Důležité pro cestovní ruch je: Dostatečný počet ubytovacích zařízení v odpovídající kvalitě a geografickém rozmístění.V České republice bylo v roce 2001 celkem ubytovacích zařízení. Velmi se rozvíjí lázeňský cestovní ruch,ve kterém se vidí budoucnost cestovního ruchu v ČR. Jezdí se na Wellness pobyty,které si zákazník hradí sám. Druhy cestovního ruchu:aktivní,pasivní a domácí Aktivní:turisté přijíždějí do dané země Pasivní:turisté odjíždějí do jiné země Domácí :turisté cestují po své zemi Stát má největší příjem z aktivního cestovního ruchu Turisté zde utrácejí své peníze

4 Cestovní ruch Kde trávíme dovolenou:Chorvatsko,Slovensko,Itálie,Řecko,Tunisko,Rakousko,Španělsko,Egypt Nejčastěji navštěvovaná střediska pro dovolenou a rekreaci v ČR:Jihočeský kraj,Liberecký kraj,Králové-Hradecký kraj,Plzeňský kraj Zahraniční hosté v hromadných ubytovacích zařízeních:nejvíce:Praha,Karlovarský kraj Formy cestovního ruchu:rekreační,poznávací,vzdělávací,lovecký,lázeňský,venkovský,3.generace,mladých,kongresový,společenský,náboženský Rozdíl mezi turistou a návštěvníkem: Turista:účastník,který v dané zemi přenocuje Návštěvník:účastník CR,který do dané země cestuje jen na jeden den Budoucnost CR:snižování cen letecké dopravy,trend kračích dovolených ale častěji,poptávka po wellness pobytech,bezpečnost,poptávka bude určovat nabídku,poptávka po nových destinacích

5 Typy cestovní ruch Nejstarší lázně z 12.st.-Teplice,Jáchymov,Jánské Lázně Podle formy : Lázeňský:dělí se podle lázeňské léčby :komplexní-vše hradí pojišťovna,příspěvková-léčbu hradí pojišťovna,samoplátce-vše sám,zajišťují cest.kanceláře Kongresový:souvisí s organizováním kongresů,,seminářů,konferencí,veletrhů a výstav-2.nejvýnosnější v ČR Venkovský:trávení volného času s možností ubytování na venkovských farmách,dělí se na agroturistika,hyppoturistika,ekoturistika

6 Památky UNESCO České dědictví UNESCO je sdružení obcí a měst České republiky, na jejichž území se nachází památka zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V České republice je v současné době 12 památek, které byly zapsány na seznam Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu(UNESCO). Česká republika se připojila k UNESCO 22.února roku 1993.

7 Praha-historické jádro
Největší památková rezervace v ČR Na území o rozloze 863 ha se nachází 1322 památkových objektů. Zahrnuje historické souměstí původně samostatných Pražských měst - Starého Města, Malé Strany, Hradčan a Pražského hradu, Nového Města a Vyšehradu- sevřených ve společných hradbách. Celosvětový význam rezervace byl umocněn v roce 1992, kdy byla zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

8 Český Krumlov Český Krumlov je jednou z nejvýznamnějších českých městských památkových rezervací. Vyhlášena byla v roce Jedinečný historický celek zahrnuje přes 300 gotických a renesančních budov a má vzácně zachovanou středověkou urbanistickou kompozici. Pro svoji jedinečnost bylo historické jádro města v roce 1992 zapsáno do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

9 Telč Historické jádro města Telč je od roku 1970 vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Význam dochovaného unikátního kulturního, historického a architektonického odkazu byl dále zdůrazněn v roce 1992, kdy se stalo historické centrum Telče součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

10 Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého-Žďár nad Sázavou
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v letech Je vrcholným dílem architekta Santiniho a jedním z nejoriginálnějších dokladů barokní gotiky. Stavba kostela probíhala v letech Půdorys kostela je odvozen z kruhu, do kterého byl vepsán desetiúhelník. Po obvodu se střídá pět hrotitých kaplí s trojúhelníkovým půdorysem a pět kaplí oválných. Číslo pět bylo zvoleno podle svatojánské legendy, která hovoří o pěti hvězdách, které se objevily nad tělem mrtvého světce. Těmto kaplím odpovídá pět kaplí na pětiúhelníkovému půdorysu začleněných do desetiúhelníkového ambitu. Santini zde přidal "pole poutníků", ambity s kaplemi pro poutnické modlitby.

11 Kutná Hora Historické jádro královského města Kutná Hora bylo prohlášeno za městskou památkovou rezervaci. Pro svou nevšední krásu bývá město nazýváno pokladnicí a klenotem země. Kulturní a historický význam zachovalých památek byl vyzdvižen v roce 1995, kdy bylo jádro města společně s chrámem sv.Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie zapsáno do Seznamu světového dědictví UNESCO.

12 Lednicko-valtický areál
Mezi jihomoravskými obcemi Lednice a Valtice se rozprostírá tzv. Lednicko-valtický areál. Do dnešní doby se zde dochoval unikátní areál lednického a valtického zámku se zámeckým parkem. V areálu se kloubí barokní architektura s gotikou, zajímavé jsou krajinné úpravy vycházející z anglických parků. Komplex patří k největším lidskou rukou dotvořeným parkům v Evropě - areál se rozprostírá na ploše dvou set padesáti kilometrů.

13 Holašovice V obci Holašovice v jižních Čechách se dochoval jeden z nejlépe zachovaných souborů jihočeské lidové architektury 19. století, který je příkladem tradiční středoevropské vesnice. Historické jádro obce představuje náves a kolem ní stojící statky. Tvoří zhruba obdélník o rozměrech 210 x 70 m. Uprostřed se nachází malý návesní rybníček, kolem kterého se řadí jednotlivé statky, celkem 22 budov s malovanými barokními štíty. Přestavba štítů a vjezdů do statků se uskutečnila v první polovině 19. století ve stylu tzv. lidového baroka. Náves je tak naprosto unikátní ukázkou tohoto stavebního stylu.

14 Zámek a zahrady v Kroměříži
V Kroměříži se do dnešních dní dochovala řada významných památek, proto také bývá nazývána hanáckými Athénami. Nejvýznamnější památkou Kroměříže je komplex arcibiskupského zámku a historických zahrad – Podzámecké zahrady a pozdně renesančního Libosadu. Arcibiskupský zámek je se svou 86 m vysokou věží výraznou dominantou města. Nechali jej postavit olomoučtí biskupové, kteří od 12. století vlastnili zdejší tržní osadu, jako svou letní rezidenci. Kroměřížský zámek a nádherná zámecká zahrada jsou považovány za zvláště cenný a zachovalý příklad barokního zahradního a palácového designu.

15 Zámek Litomyšl Již v roce 981 se Kosmas již zmiňuje o litomyšlském pomezním hradu. Ten se později - v roce 1344 stal rezidencí biskupa a v roce 1425 byl dobyt sirotky a stal se majetkem Pernštejnů. Ti na jeho místě v roce 1568 postavili renesanční zámek. Byl však vážně poškozen požárem v roce V 18. století prodělal stavební úpravy i úpravy interiérů. V jednom ze sálů je lustr vyrobený původně pro Formanův film Amadeus, který byl pak litomyšlskému zámku věnován, původní světla se v zámku dochovala jen 2. V přízemí zámku je barokní divadélko z let s unikátním souborem původních jevištních dekorací (Josefa Platzera), čímž se může pyšnit jen tento zámek. Pro zajímavost v divadle vystupovali sami članové rodu Valdštejnů pro zábavu svých hostů. Divadlo dodnes slouží pro kulturní události. Součástí zámeckého areálu je bývalý zámecký pivovar z 60. let 16. století.

16 SLOUP NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE V OLOMOUCI
V Olomouci se nachází po Praze druhá největší městská památková rezervace České republiky. Její nejvýznamnější památkou je unikátní dílo architektury charakterizované jako „olomoucké baroko“. Olomoucký čestný sloup je vůbec největším seskupením barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě.

17 Vila Tugendhat-Brno Brněnská vila Tugendhat je jedinečným dílem meziválečné funkcionalistické architektury. V roce 2001 byl doceněn její historický i umělecký význam tím, že byla zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vilu navrhl proslulý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Vyprojektoval ji v roce 1928 pro rodinu majitele brněnské textilky Fritze Tugendhata.

18 Židovské město a basilika sv. Prokopa v Třebíči
Zatím poslední zapsaná památka je město Třebíč. Nachází se zde románsko-gotická bazilika sv. Prokopa, postavená v polovině 13. století a židovské ghetto s výjimečnou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. Židovské ghetto zahrnuje Židovskou čtvrť, kde je více než 120 domů a rozsáhlý hřbitov s hroby a kamennými náhrobky.


Stáhnout ppt "Cestovní ruch a památky UNESCO"

Podobné prezentace


Reklamy Google