Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030204 Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030204 Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030204 Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas:15 – 20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219. Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu na počátku vlády Václava IV.

2 syn Karla IV. a Anny Svídnické Jeho vychovatelem byl Arnošt z Pardubic a po něm Jan Očko z Vlašimi, z Václava se díky jejich péči stal vzdělaný, ale nesamostatný a nerozhodný člověk.Jan Očko z Vlašimi byl to velice náladový, vznětlivý a prchlivý člověk, u něhož se střídaly záchvaty hněvu se stavy netečnosti zanedbával státnické povinnosti a raději před nimi utíkal do křivoklátských lesů nebo na své hrady Žebrák a Točník, kde se věnoval pitkám a lovu Václav IV. (*1361;1378 – 1419) 1

3 1 Hrad Žebrák

4 2 Hrad Točník

5 obklopoval se svými oblíbenci – milci, z řad nižší šlechty a měšťanstva, kterým uděloval četné výsady a statky (Jan Čúch ze Zásady, Jíra z Roztok, Nikl ze Sedlice a další) špatně vycházel s domácí šlechtou, která ho nerespektovala Václav IV. se zejména v německé bibliografii objevuje jako lenivý král a opilec Problémy, které nakonec vedly až k vypuknutí husitských válek, byly způsobeny společenskými i klimatickými změnami v Evropě a začaly už v posledních letech vlády Karla IV.

6 4

7 Manželky už pár měsíců po narození byl zasnouben s dcerou Fridricha V. (norimberský purkrabí) Hohenzollernského, Alžbětou zásnuby však byly zrušeny a Karel vybral novou nevěstu, o 7 let starší Alžbětu Uherskou, která byla neteří Uherského krále a potenciální dědičkou trůnu, i z tohoto sňatku však nakonec sešlo a Václav se oženil s Johanou Bavorskou r. 1370 v Norimberku Smrt královny +1386

8 5 Johana Bavorská

9 Brabantský kronikář Edmund de Dynter z doslechu zaznamenal, že když okolo třetí hodiny ráno „královna prudce vstala z lůžka a s hlukem šmátrala pod lůžkem po noční váze“, vrhl se na ni jeden z velkých loveckých psů Václava IV., a prokousl jí hrdlo druhou Václavovou manželkou se stala Žofie Bavorská, která byla velkou Husovou obdivovatelkou

10 Použité materiály a seznam citací 1.http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VaclavnaVotobraze.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VaclavnaVotobraze.jpg 2.http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Burg_Zebrak_04.JPGhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Burg_Zebrak_04.JPG 3.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:To%C4%8Dn%C3%ADk2.JPG?us elang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:To%C4%8Dn%C3%ADk2.JPG?us elang=cs 4.http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lednak1.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lednak1.jpg 5.http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joanna_of_Bavaria.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joanna_of_Bavaria.jpg 6.Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, 1995. 296 s. ISBN 80-7168-286-1.


Stáhnout ppt "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030204 Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:"

Podobné prezentace


Reklamy Google