Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_12 Název DUMu: Úprava kakaových bobů Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: třetí Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Úprava kakaových bobů Kakaovník pravý Zpracování kakaových bobů

3 Střední škola Oselce Kakaovník pravý stálozelený strom z tropické oblasti Jižní Ameriky rozšířil se do Ghany, Pobřeží slonoviny, Brazílie a Nigérie nejvíce se pěstuje odrůda Forastero nejkvalitnější je kakao odrůdy Criollo (vhodné pro výrobu jemných druhů mléčných čokolád) největšími producenty kakaa jsou Brazílie a západní Afrika

4 Střední škola Oselce obr.1 Kakaovník pravý

5 Střední škola Oselce obr.2 Plod kakaovníku

6 Střední škola Oselce obr.3 Plodící kakaovník

7 Střední škola Oselce Kakaové boby jsou semena stromu kakaovníku červenofialové plody mají tvar okurky a váží asi 500 g uvnitř jsou uložena semena (boby) v množství 30 až 50 kusů obr.4

8 Střední škola Oselce Zpracování kakaových bobů po sklizni se z plodů vyjmou semena s cukernou dužinou a uloží se do fermentačních nádob s děrovaným dnem fermentace (kvašení) trvá 2 – 7 dnů při teplotě až 50 °C po skončení fermentace se boby usuší na slunci nebo v sušárnách následuje třídění fermentovaných bobů podle velikosti

9 Střední škola Oselce obr.5 Kakaové boby

10 Střední škola Oselce obr.6 Sušení kakaových bobů

11 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN Obr _Theobroma_cacao.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Theobroma_cacao_003. JPG Obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Theobroma_cacao_Fru it_Linne.jpg Obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Theobroma_cacao_- _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-137.jpg Obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Cacao.jpg Obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Secado_de_cac ao_en_la_azulita.jpg/800px-Secado_de_cacao_en_la_azulita.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google