Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY."— Transkript prezentace:

1 DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

2

3 KARBOXYLOVÉ KYSELINY jsou slabší kyseliny než minerální (anorganické) kyseliny při disociaci se odštěpuje vodíkový kation: R-COOH → R-COO − + H + neutralizace R-COOH + NaOH → R-COONa + H 2 O vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd: R-CH 3 → R-CH 2 -OH → R-CH=O → R-COOH VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

4 Z domácnosti známe několik karboxylových kyselin: mravenčí (mravenci) octová (ocet) citronová (v citrusových plodech) vinná (hroznové víno) mléčná (kyselé mléko a kyselé zelí) benzoová (konzervace hořčice) VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

5 Názvosloví KARBOXYLOVÝCH KYSELIN název se skládá ze slova kyselina a přídavného jména odvozeného z uhlovodíku s koncovkou –ová. V praxi se používají i triviální názvy. triviální název HCOOH kyselina methanovákys. mravenčí CH 3 COOH kyselina ethanovákys. octová CH 3 (CH 2 ) 2 COOH kys. butanovákys. máselná (COOH) 2 kys. ethandiovákys. šťavelová COOH(CH 2 ) 2 COOH kys. butandiovákys. jantarová CH 2 =CH-COOH kys. propenová kys. akrylová VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

6 Vznik Karboxylové kyseliny vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd. R-CH 3 → R-CH 2 -OH → R-CH=O → R-COOH VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

7 Využití  Využívají se v :  Potravinářství  Výroba léčiv  Textilní průmysl  Kyselina mléčná-> VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

8 Výskyt v přírodě  Karboxylové kyseliny jsou nepostradatelnou složkou živých organismů.  Aminokyseliny jsou základem proteinů, tedy i enzymů, které umožňují složité metabolické procesy.  <- enzym VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

9 PŘÍKLAD KYSELINY  Kyselina mravenčí  je obsažena v kopřivá ch a jako svůj jed ji používají mravenci, včely a vosy. VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

10  Kyselina octová  vzniká při hnití rostlinných i živočišných produktů. Mnoho těchto kyselin je obsaženo také v ovoci a zelenině, např. kyselina šťavelová, jablečná nebo vinná. VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY PŘÍKLAD KYSELINY

11 VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY

12 Zdroje: o Snímek č. 1: cz/images/results.aspx?qu=chemie&ex=2#ai:MP |http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=chemie&ex=2#ai:MP |  Snímek č. 7: - - Ben Mills,vlastní dílo, Wikimedia Commons,  Snímek č. 8: - - Labrador2, vlastní dílo, Wikimedia Commons  Snímek č. 9: - vdW.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Formic-acid-3D- vdW.png - Ben Mills, vlastní dílo, Wikimedia Commons,  Snímek č. 10: - vdW.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic-acid-3D- vdW.png - Ben Mills, vlastní dílo, Wikipedia Commons, VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY


Stáhnout ppt "DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY."

Podobné prezentace


Reklamy Google