Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon."— Transkript prezentace:

1 Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Pan učitel se snažil vysvětlit tyto pojmy na dvou příkladech. Jako první příklad uvedl žárovku. Aby žárovka svítila musíme jí dodat elektrickou energii tím, že zapneme vypínač. Na patici žárovky najdeme napsané tyto údaje : 60 W/230V.Co znamenají tyto údaje? To znamená, že žárovku připojíme na napětí 230V a příkon žárovky je 60 W. V žárovce se přeměňuje elektrická energie na světelnou energii, ale také na vnitřní energii vlákna žárovky.Žárovka se zahřívá a proto není radno na ní sahat. Toto zahřívání představuje neužitečnou ztrátu elektrické energie.Jen 8% dodávané energie žárovka přemění na světelnou energii, zbytek energie se přemění na neužitečné ohřátí vlákna žárovky a skleněné baňky. Víte co je toto za přístroj? Je to elektromotor V elektromotorech se přeměňuje elektrická energie v pohybovou.

2 Příkon- elektrická energie, kterou žárovce dodáváme Světelný výkon
I v elektromotoru vznikají ztráty. Jsou to ztráty vznikající třením v ložizcích motoru a jeho zahříváním. Není elektrického spotřebiče, který by neměl ztráty. Konstruktéři se snaží, aby ztráty při jejich užívání byly co nejmenší. Příkon- elektrická energie, kterou žárovce dodáváme Světelný výkon Tepelné ztráty Příkon- elektrická energie, kterou motoru dodáme Výkon- užitečná práce motoru, který pohání např. stroj Ztráty třením v ložizcích Ztráty zahříváním vinutí motoru

3 Pan učitel zadal žákům domácí úkol:
Zjistěte podle štítků nebo návodů k obsluze příkony některých domácích spotřebičů: Varná konvice Žehlička Mixér Žárovka Televizor Automatická pračka Počítač Dokážete i vy splnit domácí úkol ?

4 Příkon: 300W příkon : W Příkon : 2 000W Příkon : 800W Příkon: 100 W Příkon: 80W Příkon : 850W


Stáhnout ppt "Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon."

Podobné prezentace


Reklamy Google