Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Richard Horký.  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Richard Horký.  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Richard Horký

2  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz

3  Molekula AMK obsahuje karboxylovou (-COOH) a aminovou(-NH 2 ) funkční skupinu  většinou alfa-L-aminokyseliny (kromě glycinu a prolinu)  základní stavební složky všech bílkovin – 20 AMK  Vyskytují se ve všech živých organismech

4  součástí proteinů a peptidů - enzymů i mnoha hormonů  deriváty, biogenní aminy, sloužící jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin)

5  posloupnost (sekvence) těchto aminokyselin určuje primární strukturu proteinu, spojení peptidickou vazbou  sekvence aminokyselin v proteinech je kódována DNA Obecná struktura alfa- aminokyselin

6  Reaktivita: nositelem reakcí je karboxylová a aminová skupina  mohou tvořit soli  probíhá esterifikace, acetylace  odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylace  odstranění aminové skupiny pak deaminace  transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhou

7  odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylacedekarboxylace  odstranění aminové skupiny pak deaminacedeaminace  transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhouransaminace

8  Rozpustnost: polárních rozpouštědlech (voda, etanolu), v nepolárních rozpouštědlech jsou nerozpustné

9  Jsou to amfoterní látky:  Kyselý charakter má –COOH skupina  Zásaditý charakter má – NH 2 skupina Při určité hodnotě pH dochází ke vzniku amfiontu -COO - -NH 3 +  R-COOH ↔ R-COO - + H +  R-NH 3 + ↔ R-NH 2 + H +

10  ninhydrinem nebo fluorescaminem  fluorescamin je citlivější - umožňuje odhalit i nanogramová množství aminokyselin

11  Rozkladem některých aminokyselin v odumřelých tělech organismů vznikají tzv. mrtvolné jedy  Dělí se na aminokyseliny glykogenní, ketogenní a takové, které jsou glykogenní i ketogenní  Glykogenní aminokyseliny mohou být přeměněny na glykogen do svalů  Ketogenní pak na tuk

12  aminokyseliny jsou syntetizovány nebo přijímány s potravou

13  Wikimedia [online]. [cit ]. Dostupné z:   neral_structure.png neral_structure.png  2D-stereo.png 2D-stereo.png  / /  / /  hov%C4%9Bz%C3%AD-maso-maso-74374/ hov%C4%9Bz%C3%AD-maso-maso-74374/  


Stáhnout ppt "Mgr. Richard Horký.  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz."

Podobné prezentace


Reklamy Google