Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Richard Horký.  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Richard Horký.  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Richard Horký

2  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz

3  Molekula AMK obsahuje karboxylovou (-COOH) a aminovou(-NH 2 ) funkční skupinu  většinou alfa-L-aminokyseliny (kromě glycinu a prolinu)  základní stavební složky všech bílkovin – 20 AMK  Vyskytují se ve všech živých organismech

4  součástí proteinů a peptidů - enzymů i mnoha hormonů  deriváty, biogenní aminy, sloužící jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin)

5  posloupnost (sekvence) těchto aminokyselin určuje primární strukturu proteinu, spojení peptidickou vazbou  sekvence aminokyselin v proteinech je kódována DNA Obecná struktura alfa- aminokyselin

6  Reaktivita: nositelem reakcí je karboxylová a aminová skupina  mohou tvořit soli  probíhá esterifikace, acetylace  odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylace  odstranění aminové skupiny pak deaminace  transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhou

7  odstranění karboxylové skupiny se nazývá dekarboxylacedekarboxylace  odstranění aminové skupiny pak deaminacedeaminace  transaminace - přesun aminové skupiny z jedné molekuly na druhouransaminace

8  Rozpustnost: polárních rozpouštědlech (voda, etanolu), v nepolárních rozpouštědlech jsou nerozpustné

9  Jsou to amfoterní látky:  Kyselý charakter má –COOH skupina  Zásaditý charakter má – NH 2 skupina Při určité hodnotě pH dochází ke vzniku amfiontu -COO - -NH 3 +  R-COOH ↔ R-COO - + H +  R-NH 3 + ↔ R-NH 2 + H +

10  ninhydrinem nebo fluorescaminem  fluorescamin je citlivější - umožňuje odhalit i nanogramová množství aminokyselin

11  Rozkladem některých aminokyselin v odumřelých tělech organismů vznikají tzv. mrtvolné jedy  Dělí se na aminokyseliny glykogenní, ketogenní a takové, které jsou glykogenní i ketogenní  Glykogenní aminokyseliny mohou být přeměněny na glykogen do svalů  Ketogenní pak na tuk

12  aminokyseliny jsou syntetizovány nebo přijímány s potravou

13  Wikimedia [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.wikimedia.cz http://www.wikimedia.cz  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3D_protein.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3D_protein.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Aminoacid_ge neral_structure.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Aminoacid_ge neral_structure.png  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-amino-acid-general- 2D-stereo.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-amino-acid-general- 2D-stereo.png  http://pixabay.com/cs/deoxyribonukleov%C3%A9-kyseliny-grafika- 64274/ http://pixabay.com/cs/deoxyribonukleov%C3%A9-kyseliny-grafika- 64274/  http://pixabay.com/cs/vlna-soust%C5%99edn%C3%A9-vlny-kruhy-voda- 64170/ http://pixabay.com/cs/vlna-soust%C5%99edn%C3%A9-vlny-kruhy-voda- 64170/  http://pixabay.com/cs/va%C5%99en%C3%A9-hov%C4%9Bz%C3%AD-maso- hov%C4%9Bz%C3%AD-maso-maso-74374/ http://pixabay.com/cs/va%C5%99en%C3%A9-hov%C4%9Bz%C3%AD-maso- hov%C4%9Bz%C3%AD-maso-maso-74374/  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%BDr_Niva.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%BDr_Niva.JPG  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg


Stáhnout ppt "Mgr. Richard Horký.  Co jsou aminokyseliny  Jaké mají funkce  Vlastnosti  Náboj  Důkaz."

Podobné prezentace


Reklamy Google