Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIPIDY. Lipidy Nízkomolekulární látky Chemicky i funkčně různorodé Nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIPIDY. Lipidy Nízkomolekulární látky Chemicky i funkčně různorodé Nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech."— Transkript prezentace:

1 LIPIDY

2 Lipidy Nízkomolekulární látky Chemicky i funkčně různorodé Nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech

3 Lipidy Zdrojem a rezervou energie Živiny, které přijímáme nad normální spotřebu se ukládají jako depotní tuk

4 Lipidy Součástí biomembrán Polární lipidy jsou nezbytné pro přenos nervových vzruchů

5 Lipidy Ochranná funkce Obalují orgány, chrání je před ztrátou tepla a mechanickým poškozením

6 Lipidy Jsou rozpouštědlem Vytvářejí prostředí, ve kterém jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K

7

8 1) Jednoduché lipidy a)Glyceridy

9

10

11 Glyceridy – chemické složení Glyceridy neboli acylglyceroly Estery glycerolu a vyšších mastných kyselin

12

13 Glyceridy – chemické složení Na glycerol jsou navázány jeden, dva nebo tři zbytky vyšších mastných kyselin (VMK) VMK mají lineární řetězec se sudým počtem uhlíků (C 12 -C 24 )

14

15 Glyceridy – chemické reakce Kyselá hydrolýza Alkalická hydrolýza Žluknutí Ztužování Vysychání

16

17

18 Žluknutí tuků Působením tepla, světla, vzdušného kyslíku a mikroorganismů se glyceridy rozkládají Vznikají páchnoucí aldehydy a nižší kyseliny, hlavně kyselina máselná

19 Ztužování olejů Katalytická hydrogenace olejů, kdy se nenasycené kyseliny přeměňují na nasycené a glycerid mění své skupenství Využití v potravinářství

20 Vysychání olejů Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy Využívá se při výrobě nátěrových hmot

21 1) Jednoduché lipidy b) Vosky

22 Vosky Estery vyšších mastných kyselin a jednosytného alkoholu Jsou nerozpustné ve vodě Jsou velmi stabilní Pro živočichy jsou nestravitelné

23 Vosky - význam Ochranné povlaky na plodech a listech rostlin Chrání před vysycháním

24 Vosky - význam Včelí vosk – potřebují včely na výstavbu pláství

25 Vosky - význam Lanolín – vyrábí se z ovčí vlny - využití v kosmetice: krémy, mýdla

26 Vosky - význam Pižmo – získává se z tukových váčků pižmoně severního - využití v kosmetice: výroba parfémů

27 Vosky - význam Vorvaňovina – žlutá kapalina v lebeční dutině vorvaně tuponosého - využití v medicíně a kosmetickém průmyslu

28 2) Složené lipidy

29 Složené lipidy Molekula má dvě složky: –Hydrofilní – rozpustná ve vodě –Hydrofobní – odpuzuje vodu

30

31 a) Fosfolipidy α) Fosfoacylglyceroly Obsahují molekulu H 3 PO 4, na níž je připojen aminoalkohol, aminokyselina, nebo inosit Lecitiny: Součást biomembrán v mozku a nervové tkáni Ve vaječném žloutku

32 a) Fosfolipidy β) Sfingomyeliny Místo glycerolu obsahují sfingosin Výskyt: v mozku a nervové tkáni

33 b) Glykolipidy Obsahují jeden nebo více monosacharidových zbytků Cerebrosidy: –Obsahují galaktózu –V mozku, nervové tkáni Gangliosidy: –Obsahují oligosacharid –V gangliích nervových buněk –V šedé kůře mozkové

34 c) Lipoproteiny Obsahují specifické bílkoviny Výskyt: –V buněčných membránách –V cytoplazmě buněk –V krevní plazmě –Ve vaječném žloutku

35 3) Odvozené lipidy Prostaglandiny – působí jako regulátory stahů hladkých svalů Steroidy – významné biochemické funkce Karotenoidy – rostlinná barviva Lipofilní vitamíny

36 Shrnutí Lipidy jsou nepolární nízkomolekulární látky V organismu mají zásobní, strukturní a ochranné funkce

37 Shrnutí Glyceridy = triacylglyceroly neboli tuky jsou estery glycerolu a vyšších mastných kyselin. Jsou důležitou složkou potravy a technickou surovinou Vosky jsou estery vyšších mastných kyselina jednosytných alkoholů Složené lipidy vážou v molekule kromě alkoholu a vyšší mastné kyseliny ještě další látky – např. sacharid, H 3 PO 4, …

38 OPAKOVÁNÍ MOŽNOST NÁSOBNÝCH ODPOVĚDÍ

39 1) Depotní tuk a)Obaluje orgány a chrání je b)Nachází se v biomembránách c)Ukládá se v podkožních vrstvách

40 1) Depotní tuk a)Obaluje orgány a chrání je b)Nachází se v biomembránách c)Ukládá se v podkožních vrstvách

41 2) Oleje jsou: a)Glyceridy převážně rostlinného původu b)Nezbytnou součástí našeho jídelníčku c)Estery glycerolu a nenasycených vyšších mastných kyselin

42 2) Oleje jsou: a)Glyceridy převážně rostlinného původu b)Nezbytnou součástí našeho jídelníčku c)Estery glycerolu a nenasycených vyšších mastných kyselin

43 3) Vosky jsou: a)Estery jednosytného alkoholu b)Estery glycerolu c)Nenahraditelnou součástí živočišné stravy

44 3) Vosky jsou: a)Estery jednosytného alkoholu b)Estery glycerolu c)Nenahraditelnou součástí živočišné stravy

45 4) Žluknutí tuku znamená: a)Získání charakteristického zbarvení b)Změnu skupenství olejů z kapalného na pevné c)Chemický rozklad tuku

46 4) Žluknutí tuku znamená: a)Získání charakteristického zbarvení b)Změnu skupenství olejů z kapalného na pevné c)Chemický rozklad tuku

47 DÚ Zopakujte si pojem micely


Stáhnout ppt "LIPIDY. Lipidy Nízkomolekulární látky Chemicky i funkčně různorodé Nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech."

Podobné prezentace


Reklamy Google