Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lektvary Pro První Ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lektvary Pro První Ročník"— Transkript prezentace:

1 Lektvary Pro První Ročník

2 Slovo Úvodem Milý studenti, tato příručka vás bude provázet třemi roky na naší akademii. A je mi velkou ctí, že jste si vybrali zrovna Lektvary jako nepovinný předmět. Semnou se naučíte vytvářet léky podle starých receptů, ale i jedy, které musíte znát. Na ně potřebné protilátky a plno dalších užitečných zajímavostí. Ale nemyslete si, že vaše cesta bude jednoduchá. Ale Já ve Vás věřím!

3 1. Lekce Pravidla bezpečí Žáci se navzájem nevyrušují!
Žáci neběhají po učebně: Žáci dodržují bezpečnou vzdálenost při svých pokusech! Žáci poslouchají vyučujícího a neexperimentují sami! Žáci nic neochutnávají ani nepřičichávají, pokud to nedovolí profesor! Pravidla bezpečnosti jsou důležitá, proto se ve vaší první hodině dozvíte, vše o bezpečnosti. Tyto body jsou jen rychlým shrnutím.

4 2. Lekce – Vy a Vaše Pomůcky
Kotlík - Hliníkový kotlík je nejhorší kotlík, který vůbec někdy byl dostupný. - Měděný je jeden z kvalitních kotlíků, který je vhodný pro zkušené lektvaristy. - Cínový kotlík je označován za standardní kotlík, který je vhodný pro začátečníky. - Mosazný kotlík je velice odolný proti vysokým teplotám - Stříbrný kotlík řadíme do kategorie luxusních kotlíků a také kvalitních. - Zlatý kotlík je luxusní a proto také velmi drahý kotlík.

5 Váhy a Ochrana : Odměřovat přísady typem ,,baj oko" není to pravé ořechové. V lektvarech je nutné dbát na přesnost a vyváženost každé přísady. Právě proto využíváme váhy, nejlepší jsou měděné. Během přípravy lektvaru je nutné směs míchat, pro tento účel se logicky využívá vařečka. Vařečka může být dřevěná, umělá, železná, či z nějakého jiného materiálu. Nejlepší pro účel vaření lektvarů je však dřevěná. Při každé přípravě je třeba mít nějaké ochranné oblečení. Rozhodně není možné být při přípravě lektvarů ve svých nejlepších kalhotách, či nejdražším triku. Je nutné použít bezpečný hábit, který zakrývá tělo a také ochranné brýle

6 Fióly - Fióly jsou vhodné pro uchovávání lektvarů, jsou dva druhy těchto fiól.. Skleněné a křišťálové.. Skleněné fióly - Vhodné pro žáky škol a mírné pokročilé alchymisty, jsou ze skla takže propouští škodlivé paprsky sluneční, jsou vhodné pro méně agresivní lektvary (nežíraviny). Vcelku levné Křišťálové fióly - Vhodné pro pokročilé alchymisty, kteří si cení svých lektvarů. Nepropouští sluneční paprsky, proto jsou vhodné pro všechny lektvary. Jsou netečné vůči žíravinám. A prakticky nerozbitné.. Dražší než skleněné fióly.. Truhlice na lektvary a na přísady - Vhodné zejména pro studenty lektvarů na školách, protože jsou praktické při přenosu pomůcek. jsou většinou vyrobeny z bukového dřeva a nalakovány se spousty přihrádkami.. Čistič na kotlíky - Je vhodný při připáleninách a velmi špinavých kotlících, nezbytné pro každého alchymistu. je k sehnání na příčné ulici.

7 3. Lekce – Rozdělení Lektvarů
Lektvary rozdělujeme do pěti kategorií a to lektvary vnitřní, lektvary vnější, jedy, pevné materiály a ostatní. Lektvary vnitřní jsou lektvary poživatelné, tedy ty, které je pro nabrání správného účinku nutno vypít, čili užít vnitřním způsobem. Lektvary vnější jsou lektvary nepoživatelné, tyto lektvary mohou po vnitřním využití člověku pořádně ublížit. D o kategorie jedů patří všechny lektvary, které mají člověku ublížit a způsobit mu otravu. Pevné materiály je vše, co se nenachází v kapalné podobě, patří sem zpravidla všechny přísady a ingredience do lektvarů. Do kategorie ostatní patří vše výše nezmíněné, převážně však výpary a páry z bublajících kotlíků, které mohou způsobit výrazné omámení a halucinogenní účinky.

8 4.Lekce – Porovnávání Přísad
Přísady porovnáváme dle čtyř základních vlastností. Prvním bodem porovnávání je hodnota, každá přísada - ať už rostlinná či živočišná - má svou vlastní hodnotu. Druhou možností porovnávání je zakládáno na výskytu. Každá přísada má své místo, kde je možné jí získat. Každá přísada má svůj účinek a právě podle účinku jednotlivých přísad má svůj účinek také celý lektvar. Poslední porovnávací částí přísad je původ. Zatímco výskyt pozoruje, kde se přísady vyskytují a nachází, původ určuje, odkud přísada pochází.

9 5. Lekce - Pojmy Nálev (nebo povar)
V nálevu necháme vařit vodu a pak přidáme dotyčné přísady. Po uvedení do varu odstraníme nálev z ohně. Necháme 10 minut odstát, slijeme a mírně vytlačíme. Odvar Přidáme dřevnaté a tuhé rostliny do chladné vody. Po přidání všech přísad uvedeme odvar do varu. Rozpouštění Rozpouštění přísad je možné docílit ve vodě, mléce, lihu a ostatních tekutinách tím, že tekutinu nalijeme do libovolné nádoby a položíme do ní přísadu. Záleží na rozpustnosti přísad v určitých tekutých pojidlech. Rostlinné šťávy Rostlinné šťávy obdržíme tím, že vymačkáme rostlinu. Přísady rozmělníme ve hmoždíři a tím vytlačíme šťávu. Některé rostliny je možné mísit se sirupem.

10 Příprava Lektvarů 1.Zjistím které ingredience potřebuji.
2.V případě potřeby modifikuji. 3.Připravím si potřebné nástroje a nádoby. 4.Složky si vyrovnám na stůl popořadě, jak se budou přidávat. Odvážím správné množství a nakrájím na dílky. 5.Znovu zkontroluji, zda jsou ingredience a nádoby v pořádku a znovu si přečtu celý návod. 6.Zapálím oheň pod kotlem, či připravím jiné podmínky. 7.Mohu začít se samotnou přípravou lektvaru.

11 Lektvar na dobré spaní 1. hrst meduňky 2. hrst divizny 3. hrst mateří doušky 4. krapátko medu 5. pramenitou voda 6. kotlík nebo hrnec Smíchej bylinky dohromady (tím si uděláš čajovou směs asi na měsíc). Postav kotlík na oheň nebo hrnec na sporák, vlej do něj vodu a uveď k varu. Vezmi bylinnou směs a začni přidávat smíchané bylinky do vroucí vody pěkně po špetkách. Vždy když jednu špetku vhodíš, tak prones kouzelné zaříkání: 1. špetka: Trochu meduňky jen, aby přišel za mnou sladký sen. 2. špetka: Diviznu přidám též, ať klidným spánkem spím dnes. 3. špetka: I mateří douška je tam, spát budu až do rána, bdění je to tam. Odstav kotlík z ohně, nech ještě asi tak 2 minuty louhovat, ne déle neboť by bylo bylinné thé hořké. Přidej krapet medu a vypij tento lektvar. Můžeš si jít lehnout a spát a spát a spát. :o)

12 Lektvar na věštecké sny
2 díly růžových okvětních plátků, 1 díl pelyňku černobýlu,  1 díl máty peprné,  1 díl jasmínových květů 1/2 dílu skořice Smíchejte, přidejte 1 lžičku do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte pár minutek vylouhovat. Vypijte před ulehnutím k spánku pro vyvolání věšteckých snů.

13 Konec Děkujem!


Stáhnout ppt "Lektvary Pro První Ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google