Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001"— Transkript prezentace:

1 4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Systémy řízení jakosti prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů

2 Postavení a funkce ISO ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů. Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen. Zveřejnění normy vyžaduje alespoň schválení 75% hlasujících členů. ISO spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC).

3

4 Procesní přístup Využití systému procesů v rámci organizace spolu s identifikací těchto procesů, jejich vzájemným působením a jejich managementem tak, aby vytvářely zamýšlený výstup, lze nazývat procesní přístup. Výhodou procesního přístupu je nepřetržité řízení vazeb mezi jednotlivými procesy v systému procesů s důrazem na: pochopení požadavků a jejich plnění, potřeby posuzovat procesy z hlediska přidané hodnoty, dosahování výsledků týkajících se výkonnosti a efektivnosti procesů, neustálého zlepšování procesů na základě objektivního měření.

5

6 Na všechny procesy lze aplikovat metodu známou jako „Plánuj – Dělej – Kontroluj – Jednej“ (PDCA).
Metodu PDCA lze ve stručnosti popsat takto: Plánuj: stanov cíle a procesy nezbytné k dosahování výsledků v souladu s požadavky zákazníka a s politikami organizace. Dělej: implementuj procesy. Kontroluj: monitoruj a měř procesy a produkty ve vztahu k politikám, cílům a požadavkům na produkt a podávej zprávy o výsledcích. Jednej: prováděj opatření pro neustálé zlepšování výkonnosti procesu.

7

8 Přípustná vyloučení konkrétních článků podle staršího vydání normy ISO 9001
Modul E Kontrola a zkoušení hotového výrobku Modul D Výroba, výstupní kontrola a zkoušení Modul H – Návrh, výroba, kontrola a zkoušení hotového výrobku Přípustná vyloučení Článek 7.1: Plánování realizace produktu Článek 7.3: Návrh a vývoj Nejsou přípustná žádná vyloučení Článek 7.2.3: Komunikace se zákazníkem Článek 7.4: Nakupování Článek 7.5.1: Řízení výroby a poskytování služeb Článek 7.5.2: Validace procesů pro výrobu a poskytování služeb Článek 7.5.3: Identifikace a sledovatelnost

9

10

11 SMK a outsourcing Rozhodne-li se organizace použít pro jakýkoli proces, který má vliv na shodu produktu s požadavky, externí zdroj (outsourcing), musí zajistit: řízení těchto procesů, stanovení a určení v SMK typu a rozsahu řízení těchto procesů Outsourcing nezbavuje organizaci odpovědnosti za shodu s požadavky zákazníka, zákonů a předpisů.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33


Stáhnout ppt "4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001"

Podobné prezentace


Reklamy Google