Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel."— Transkript prezentace:

1 Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
Leží na soutoku Svratky a Svitavy.

2 1428 a 1430 obléháno husity- nedobyto
Historie města První písemná zmínka o Brně je v Kosmově kronice (r. 1091). 1243 udělena městská práva. 1428 a 1430 obléháno husity- nedobyto 1643 a1645 obléháno Švédy- nedobyto

3 Špilberk Založen Přemyslem Otakarem II. jako rezidenční hrad.
Postupně do 18. století přebudován na nejmohutnější a nejvýznamnější barokní pevnost na Moravě. Součástí pevnosti bylo i vězení. Byli zde mimo jiné vězněni i pandur Franz Trenck a Václav Babinský.

4 Katedrála sv. Petra a Pavla
Stojí na vrchu Petrov. Na památku časů, kdy Brno obléhali Švédové, zvoní poledne na Petrově už v 11 hodin. V areálu katedrály stojí „dům rajhradského kláštera“ s jeho znakem nad vstupem.

5 Stará radnice Městská samospráva zde sídlila asi od roku soudilo se tu i věznilo. V současné době zde má sídlo Brněnské kulturní centrum. Vážou se k ní pověsti: Brněnské kolo Brněnský drak Pokroucená fiála Zazděný radní

6 Zelný rink a kašna Parnas
Na tomto náměstí stávaly domy zámožných měšťanů a světců. Ve středověku zde po celý den stávaly masné krámy , chlebné lavice a hokynářské krámky. Kašna Parnas (hora, kde sídlily múzy)- uprostřed jeskyně drží Herkules spoutaného strážce podsvětí, psa Cerbera. Alegorické postavy znázorňují dávné říše- Babylónii, Persii a Řecko. Celek završuje žena- symbol Evropy.

7 Mahenovo divadlo První divadlo v Evropě vybavené elektrickým žárovkovým osvětlením , na výrobu el. proudu musela být postavena malá elektrárna. Plány na elektroinstalaci provedl sám Edison (3 roky po vynálezu žárovky).

8 Tramvaj tažená koňským spřežením.

9 Náměstí Svobody Žulové hodiny Morový sloup

10 Brněnské výstaviště Výstavba začala roku 1927, otevřen byl roku 1928.
Za války sloužilo nacistům jako skladiště a bylo vybombardováno. Roku 1947 započala jeho obnova za vydatné pomoci brigádníků z řad Brňanů. V současné době se zde koná průměrně 40 výstavních akcí do roka.

11 Letiště Brno- Tuřany

12 Masarykův okruh

13 Anthropos- muzeum pravěku

14 Brněnské kolo a drak Visí v průjezdu Staré radnice jako připomínka nejznámějších brněnských pověstí.

15 Zápis: Brno Brno je krajské město jihomoravského kraje. Leží na soutoku Svratky a Svitavy. Má více než 400 tisíc obyvatel. Špilberk- mohutný hrad, pevnost a vězení Katedrála sv. Petra a Pavla (Petrov)- na památku bitvy se Švédy zde zvoní poledne už v 11 hodin. Stará radnice- sídlila zde městská samospráva, soudilo se tu, věznilo. Na portálu je pokřivená fiála- pověst. V průjezdu visí brněnské kolo a drak. Zelný rink- kašna Parnas Mahenovo divadlo- první divadlo s el. žárovkovým osvětlením v Evropě. Náměstí Svobody- morový sloup, žulové hodiny. Brněnské výstaviště- otevřeno roku 1928, za války vybombardováno, po válce opraveno. Nyní kolem 40 výstavních akcí ročně. Letiště Brno Tuřany Masarykův okruh Anthropos- muzeum pravěku

16 Použité prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Anthropos
Procházka Brnem, F. Čapka, K Santlerová


Stáhnout ppt "Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel."

Podobné prezentace


Reklamy Google