Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8."— Transkript prezentace:

1 ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8. Anotace: Tón a výška tónu. Ucho jako přijímač zvuku Prezentace poskytuje podporu při výkladu o frekvenci a výšce tónu, složení ucha a jeho funkci (v návaznosti na přírodopis). Slouží i jako předloha pro zápis poznámek. Jsou zde zařazeny jednoduché pokusy a úkoly zaměřené na praxi. Klíčová slova: výška tónu, frekvence, kmitočet, složení ucha, infrazvuk, ultrazvuk Autor: Mgr. Pavlína Nová Datum vytvoření: Kód: VY_32_INOVACE_FY802 Poznámky: Pomůcky: kovový pásek, ladičky, hudební nástroje, zkumavky s vodou, gumičky na vlasy Učebnice: Fyzika pro 8. ročník základní školy, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Prometheus, 2004

2 Fyzika 8 Zvukové jevy 2

3 2. Tón, výška tónu Tón vzniká pravidelným kmitáním chvějícího se tělesa. kmitočet tónu (frekvence) – počet pravidelných změn za 1 sekundu (jednotka Hz) vyšší kmitočet → vyšší tón (např. komorní a má kmitočet 440 Hz)

4 Otázky a úkoly: Prakticky ověř, jak ovlivní množství vody ve zkumavce (a výška vzduchového sloupce) výšku tónu při foukání přes otvor zkumavky? Prakticky ověř, jak ovlivní napnutí gumičky na vlasy výšku tónu při brnkání. Jak se ladí housle nebo kytara? Jak mění houslista nebo kytarista výšku tónu? Jak mění výšku tónu flétnista?

5 3. Ucho jako přijímač zvuku
vnější ucho – boltec, zvukovod (zachytí zvukový rozruch a vede jej k bubínku) střední ucho – kladívko, kovadlinka, třmínek (zvukový rozruch rozkmitá bubínek a kůstky přenášejí chvění dále) vnitřní ucho – hlemýžď (změny tlaku kapaliny v hlemýždi zachycují nervy)

6 Schéma lidského ucha Na obrázku ukaž části ucha a popiš jejich funkci.

7 Lidské ucho vnímá zvuky frekvencí
od 16 Hz do 16 kHz (nejcitlivější je na tóny o kmitočtech 2000 – 4000 Hz). INFRAZVUK - kmitočet menší než 16 Hz ULTRAZVUK - kmitočet větší než 16 kHz

8 Otázky a úkoly: K čemu se využívá ultrazvuk?
Víš o nějakém živočichovi, který využívá ultrazvuk? Zamysli se nad tím, proč starší lidé hůře slyší, zejména vyšší tóny. Jak lze ovlivnit hlasitost zvuku vydávaného tělesem?

9 Zdroje:

10 KONEC


Stáhnout ppt "ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google