Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek."— Transkript prezentace:

1 Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek.

2 Úpravy dat v tabulce 4 vyhledávání 4 Seřazení Změny náležitostí atributů 4 Jednoduché záznamů

3 Úpravy dat v tabulce Nejčastějším druhem operací, které budete s databázovou tabulkou provádět je upravování a přidávání dat. Přepisování, mazání a přidávání záznamů nebo jejich částí. Předtím však musíte tabulku otevřít. Proveďte to takto: v okně aplikace klikněte na tlačítko Tabulky, v prostřední kolonce nastavte ukazatel na jméno tabulky, se kterou chcete pracovat, a klikněte na tlačítko Otevřít. Zobrazí se okno, ve kterém uvidíte tabulku i se všemi záznamy. Nyní můžete v tabulce libovolně přepisovat údaje. Můžete přitom používat obvyklé klávesnice Del a Backspace. Některé kolonky v tabulce mohou zůstat prázdné tzn. není v nich nic. Uvědomte si co to přesně znamená. Máte-li např. atribut číselného typu, který necháte v nějakém záznamu nevyplněný, neznamená to, že je v něm nula. Není v něm nic. Kdyby obsahovaly nulu, byly by počty atributů zahrnuty a výpočet by dopadl jinak.

4 Úpravy dat v tabulce

5 ZMĚNY NÁLEŽITOSTÍ Kromě změn a doplňování dat lze provádět i změny samotné struktury tabulky, tedy např. přidání dalších atributů, změna typu atributu nebo odstranění atributu. V okně aplikace nastavte ukazatel na tabulku, jejíž strukturu chcete měnit a klikněte na tlačítko Modifikovat. K zajištění operací (mazání, přidávání) slouží kolonky Stav atributu a Hodnota v pravé horní části okna. Stav atributu Může se nacházet v několika stavech: Nový - každý atribut, který jste právě přidali do tabulky Změněny - atributy, v jejichž charakteristice jste cokoli změnili, např. jméno, typ, délku, apod.

6 Úpravy dat v tabulce

7 Nezměněný - otevře-li okno Atributy tabulky, nacházejí se všechny atributy nejprve v tomto stavu. U a- tributů, u kterých cokoliv změníte, se stav nastaví na Změněný. Zrušený - v tomto atributu se nachází atributy, které jste vy- mazali. Vymazané atributy, totiž nemizí okamžitě z obrazovky, ale jsou tam dále uvedeny ve světlej- ší nevýrazné barvě a nemůžete s nimi už nic pro- vádět.

8 Úpravy dat v tabulce JEDNODUCHÉ VYHLEDÁVÁNÍ Teď už víte, jak vytvořit tabulku, naplnit ji daty a uplavit si ji podle potřeby, je čas začít ji seriózně využívat. 1. Nejdříve musíte otevřít tabulku, ve které chcete vyhledá- vat. To už umíte: v okně aplikace na tuto tabulku nastavte ukazatel a klikněte na tlačítko Otevřít. 2. Klikněte na tlačítko na listě pod menu, na kterém je trych- týř s otazníkem. 3. Vzhled tabulky na obrazovce se poněkud změní: zmizí z ní všechny záznamy. Do uvolněných nyní zapište pod- mínky, které musí splňovat každý záznam, který má Winbase zobrazit jako nalezený.

9 Úpravy dat v tabulce Chcete-li, aby nalezené záznamy splňovaly jednu nebo druhou podmínku, napište tyto podmínky na různé řádky. 4. Při zapisování podmínek můžete použít i relační operátory jako apod. Sdělíte tím WinBase, že si přejete, aby daný atribut měl hodnotu větší, menší, nebo jinak omezenou. Používáme tyto operátory: < musí být menší než... > musí být větší než... =< musí být rovno nebo menší než.... => musí být rovno nebo větší než.... <> nesmí se rovnat.= musí začínat rímto textem.=. musí obsahovat tento text

10 Úpravy dat v tabulce 5. Když máte podmínky zadané, klikněte na tlačítko kterým od- startujete hledání. 6. WinBase nyní prohledá tabulku podle zadaných podminek a nalezené záznamy zobrazí ve stejné tabulce. Může tuto tabul- ku znovu nechat prohledat podle jiných podmínek. 7. Zpátky do původní tabulky (tedy tabulky obsahující všechny záznamy) se vrátíte kliknutím na tlačítko ukončení hledání. Upozorňuji vás, že tento způsob vyhledávání v tabulce není tím kladením dotazů, o kterém jsme mluvili v úvodu. Má i své nevýhody: Můžete prohledávat pouze jednu tabulku, nemůžete si podmínky hledání uložit a použít později znovu.

11 Úpravy dat v tabulce SE´RAZENÍ ZÁZNAMŮ Kromě prohledávání tabulky si můžete nechat záznamy zobrazit v určitém pořadí, např. podle abecedy nebo podle data. Při tom se skutečné pořadí záznamů v tabulce nemění, to zůstane takové, jak jste ho vytvořili při zapisování a přidávání záznamů. Chcete-li třídit tabulku podle několika atributů, nedosáhnete toho klikáním na záhlaví. Musíte postupovat jinak: 1. Na liště pod menu klikněte na tlačítko znázorňující trychtýř a seřazené lístky 2. Zobrazí se okno, ve kterém zadáte kritéria řazení. 3. Máte-li zadána kritéria řazení, klikněte na tlačítko znázorňující ukončení zadávání kritérií. 4. Tabulka se nyní seřadí podle zadaných kritérií. Můžete v ní po- hybovat ukazatelem podle libosti, měnit v ní data, provést hle- dání. 5. Zpět do původní tabulky se vrátíte tlačítkem pro návrat.


Stáhnout ppt "Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek."

Podobné prezentace


Reklamy Google