Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Výstupní obvody generátorů signálu II OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-030

3 Výstupní obvody generátorů signálu  Generátory matematických funkcí(funkční generátory) generují klasickou technologií základní průběh napětí periodického trojúhelníkového a obdélníkového tvaru v kmitočtovém rozsahu od několika mHz až do desítek MHz.  Pomocí tvarovače (obvod tvořený diodami, odpory a pomocnými napětími) je trojúhelníkové napětí transformováno na přibližně napětí harmonického průběhu (harmonický průběh má u těchto generátorů větší zkreslení než u generátorů RC nebo RF).  Výstupní průběhy je možné amplitudově a kmitočtově modulovat.

4 Výstupní obvody generátorů signálu  Speciální kmitočtové rozmítání ve zvolené dekádě může být lineární nebo logaritmické.  Generátory mají většinou několik dekád.  Výstupní impedance je přepínatelná mezi 50 Ohm a 600 Ohm, amplituda výstupního napětí je udávána naprázdno nebo do zátěže 50 Ohm.  Zeslabovač výstupní části bývá skokový s max. zeslabením 60dB a plynulý se zeslabením 20dB.

5 Výstupní obvody generátorů signálu Přístroje mají možnost nastavení stejnosměrné úrovně výstupního signálu. V mnoha případech jsou generátory doplněny externím čítačem harmonického průběhu.

6 Výstupní obvody generátorů signálu Praktické provedení výstupního zesilovače s operačním zesilovačem

7 Výstupní obvody generátorů signálu  V praxi se dost často používá nesymetrická výstupní impedance o velikosti 50 Ω.  Zapojení výstupního obvodu pro tento případ je na předcházejícím obrázku.  Je použit operační zesilovač v neinvertujícím zapojení, u kterého je vstupní i výstupní impedance nastavena rezistory R108 a R111 na 50 Ω.  Zesílení operačního zesilovače je dáno poměrem rezistorů R110 = 1 800 Ω a R109 = 1 200 Ω a je 2,5.

8 Výstupní obvody generátorů signálu  Další možností je použití samostatného výkonového zesilovače a samostatného výstupního děliče.  V tomto případě je obvyklé, že výstupní impedance může dosahovat několika hodnot.  Dělič je tvořen několika do série spojenými rezistory, mezi kterými lze přepínat. Podle toho, kolik rezistorů do série zařadíme, dostáváme výslednou impedanci.  Výsledné impedanci musíme ovšem přizpůsobit zesílení koncového stupně, abychom na zátěži měli potřebnou amplitudu generovaného signálu.

9  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

10 Literatura  Vitejček E. a Hos V.: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  Fajt V. a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  Bejček L. a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003  Belza J. : Operační zesilovače pro obyčejné smrtelníky, BEN, Praha 2004  Srovnal V. a kol.: Elektrotechnická měření – Měřící přístroje, Informatorium Praha 2008


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google