Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba návodu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Tvorba návodu Ověřeno ve výuce: 5. 3. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba návodu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Tvorba návodu Ověřeno ve výuce: 5. 3. 2013."— Transkript prezentace:

1

2 Tvorba návodu

3 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Tvorba návodu Ověřeno ve výuce: 5. 3. 2013

4 Pro tento DUM je potřeba program Malování, který je součástí operačního systému Windows 7. Starší verze Malování vypadají úplně jinak a také jinak fungují, proto na nich tento DUM nelze použít. Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.). Metodický postup

5 Tvorba návodu Už umíte na počítači mnoho věcí, často i ty, které jsme se ve škole v našich hodinách neučili. Pravděpodobně jste již i zkoušeli někdy někoho něco na počítači naučit. Zkoušeli jste ale někdy vytvořit obrázkový návod na nějakou činnost, který někoho něco naučí i bez toho, abyste museli říct jediné slovo? Dnes se právě toto naučíme.

6 Co budeme potřebovat Ke tvorbě návodu budeme potřebovat: - jednoduchou činnost, kterou budeme v návodu učit - dvakrát spuštěné Malování - logické uvažování

7 Jak na to Abychom se naučili tvořit návod, vytvoříme nyní společně krátký návod na to, jak změnit obrázek pozadí na ploše. Dvě Malování potřebuješ proto, že v prvním budeš „stříhat“ obrázky pro návod, a až ve druhém Malování budeš vkládat hotové výstřižky a přidávat k nim popisky.

8 V nabídce Start si spusť dvakrát Malování. Zůstaň ve druhém. Podrž vlevo dole Ctrl a na myši toč kolečkem k sobě, dokud neuvidíš toto (obr. 1). Chytni pravý dolní roh bílé plochy a změn její velikost tak, abys měl/a bílou plochu přibližně jako na obrázku 2. Poté podrž znovu Ctrl a toč kolečkem na myši od sebe, dokud nebudeš vidět bílou plochu tak, jako zde na obrázku 3. 3 2 1 Je to proto, že návod se skládá z jednotlivých kroků. Každý krok bude mít vždy svůj „řádek“ a každý další krok se píše pod ten předchozí. Nakonec budou tedy všechny pod sebou. Pokud ti nevyjde místo, použij tento postup pro zvětšení bílé plochy buď směrem dolů nebo doprava.

9 Nyní přejdi na plochu, protože odtud každý návod bude začínat. Musíš přemýšlet, co bude každý krok obsahovat a jak na sebe navazují tak, aby vše dávalo smysl a návod byl použitelný. První krok pro změnu pozadí plochy bude tedy ten, že klikneme pravým tlačítkem na prázdné místo na ploše. Nyní tedy vyfotíme plochu. Stiskni klávesu PrintScreen (vpravo nahoře, napravo od F12). Právě se vyfotilo to co vidíme, tedy plocha. Přejdi do prvního Malování a zkratkou Ctrl V zde fotku vlož. Vypadá podobně jako zde na obrázku vlevo. Obrázek je moc velký, proto opět podrž Ctrl a toč kolečkem na myši k sobě tak dlouho, dokud neuvidíš celý obrázek naráz. Pak klikni na horní část tlačítka zobrazeného na obrázku zde vpravo dole.

10 Nyní označ pouze malou část z plochy. Nechceme přece, aby bylo na obrázcích vidět víc než je potřeba (to by zabíralo moc místa). Já označím např. kousek hned vlevo nahoře (viz. zde obrázek vlevo). Nejlepší bude, když označíš kus plochy, kde jsou jak ikonky tak i prázdné místo. Až malou část označíš, dej na ní pravé tlačítko myši a vyber možnost Kopírovat. Nyní přejdi do druhého Malování (tam kde se nastavovala velikost bílé plochy) a zkratkou Ctrl V vlož výstřižek. Hned poté jej chytni a přesuň tak jako zde na obrázku dole. Poté hned klikni jednou levou myší do bílé plochy, aby se zrušilo označení výstřižku.

11 Nahoře dej nástroj A pro psaní textu (obr. 1), namaluj nahoře nad výstřižkem velký a hlavně široký rámeček pro psaní textu (obr. 2). Napiš do rámečku Můj první návod. Pak celý text označ a nahoře uprav velikost písma tak, aby odpovídala obrázku (3). Barvu můžeš také měnit, ale pamatuj, že před jakoukoli změnou textu jej nejprve musíš mít označený. Až bude vše hotovo, vyber znovu nástroj na obrázku (4). Pak klikni pod ním na tlačítko Vybrat a dole vyber možnost Průhledný výběr. Nyní označ napsaný text a přesuň jej tak, aby byl jako na obrázku (5). Klikni na bílou plochu pro zrušení označení textu. 1 5 4 3 2

12 Nyní znovu vyber nástroj A a namaluj velký rámeček napravo od prvního výstřižku. Napiš do něj toto: 1. Klikni pravým tlačítkem na prázdné místo na ploše. Pak text označ a vyber trochu menší písmo než bylo u nadpisu. Text případně posuň podobně jako nadpis tak, aby to vypadalo přibližně jako na obrázku 1. Nyní vyber nástroj pro kreslení Čára a nastav mu některou z tlustých čar a dej mu červenou barvu (obr. 2). Namaluj nyní šipku od 1. která ukazuje na prázdné místo na ploše u výstřižku. Celkem to tedy bude vypadat jako na obrázku 3. Pozor – po namalování první čáry musíš kliknout jednou někam daleko od ní, aby u čáry zmizely puntíky. Až pak můžeš malovat další část šipky. 1 3 2

13 Přejdeme zpět na plochu a uděláme to, co jsme napsali do prvního kroku, tedy klikneme pravým tlačítkem myši někam na prázdné místo na ploše. Nyní potřebujeme pro druhý krok vybrat dole možnost Přizpůsobit. Takže na ní ukážeme myší, ale neklikáme. Místo toho opět vyfoť přes klávesu PrintScreen obrazovku. Nyní jdi zpět do prvního Malování a opakujeme vše, co jsme udělali pro první krok návodu. Tentokrát ale vystřihneme pouze tu nabídku, tedy to co je zde na obrázku 1. Ve druhém Malování to vložíme a přesuneme pod první krok, přimalujeme šipku k nápisu Přizpůsobit a napíšeme k němu: 2. Klikneme dole na možnost Přizpůsobit. Výsledek je přibližně takový jako na obrázku 2. 1 2

14 A nejhorší je za námi. Nyní už víš vše, co potřebuješ vědět k dokončení našeho prvního návodu. Další krok bude vybrání nového pozadí plochy a poslední, čtvrtý, krok bude zavření celého okna křížkem. Do konce dnešní hodiny tyto dva poslední kroky udělej. Nakonec celý výsledek opět oddal pomocí Ctrl a točení kolečka na myši k sobě a zmenši bílou plochu tak, aby pasovala na hotový návod (aby tam nebylo mnoho prázdného místa pro nic). Výslednou práci ulož. Gratuluju, nyní umíš tvořit návody pro práci na počítači.

15 Malování (součást operačního systému Microsoft Windows 7) Microsoft Office PowerPoint 2003, verze 11.8335.8341), SP3


Stáhnout ppt "Tvorba návodu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Tvorba návodu Ověřeno ve výuce: 5. 3. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google