Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2"— Transkript prezentace:

1 Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2 Sada: III2_C.02 Předmět: Fyzika Třída: VII.

2 Anotace: Předmětem tohoto výukového materiálu je James Watt
Anotace: Předmětem tohoto výukového materiálu je James Watt . Prezentace doplňuje školní učivo, seznamuje žáky s vynálezci a vynálezy, motivuje žáky k zájmu o předmět, poukazuje na historické souvislosti a podporuje mezipředmětové vazby. Klíčová slova: Watt výkon parní stroj odstředivý regulátor

3 James Watt James Watt, skotský fyzik a vynálezce ( )

4 Kdo to byl Věnoval se teoretickým otázkám z fyziky.
Upřesnil pojem práce. Vynalezl dvojčinný parní stroj. Vynalezl dvojcestný ventil. Upřesnil fyzikální pojem práce. Zavedl jednotku koňská síla, kterou později nahradil v soustavě SI po něm pojmenovaný watt (1974). Vynalezl odstředivý regulátor. Vynalezl setrvačník parního stroje.

5 Wattův regulátor Watt je vynálezcem technického zařízení, které vhodným způsobem přivírá nebo otvírá např. ventil. Dvě stejně hmotné koule visí na koncích dvou stejně dlouhých tyčí tak, že mohou na tomto sloupci ve svislé rovině volně stoupat a klesat při rotačním pohybu kolem osy sloupce. Výška výstupu koulí závisí na rychlosti otáčení. Tyče jsou souměrně spojeny kloubem na kroužku, který se posunuje po sloupci nahoru a dolů. S tímto kroužkem je spojeno regulační zařízení.

6 Dvojčinný parní stroj je takový parní stroj, u něhož pára koná práci na obou stranách pístu. Pomocí šoupátka je tlaková pára střídavě přiváděna před píst i za píst pracovního válce. Je tak možné, aby píst vyvíjel tah, či tlak, na ojnici při pohybu oběma směry.

7 Práce Symbol veličiny: W Jednotka v soustavě SI: joule
značka jednotky: "J" Velikost práce lze určit, jako součin velikosti síly ve směru pohybu a délky dráhy, po které se těleso posunulo (neuvažujeme otáčení ani deformaci).

8 Jednotka výkonu – Koňská síla
Značka: Ks Watt potřeboval pro své zákazníky nějaké srovnání s výkonem tehdy běžně využívaných zvířat. Ze zkušeností s poníky z jednoho dolu odhadoval, že poník zapřažený v žentouru vyzdvihne 22 000 stopliber (ft·lbf) za minutu. Výkon koně odhadoval o polovinu větší, takže nové jednotce přisoudil hodnotu 33 000 stopliber za minutu. Pro přiblížení vymyslel následující definici: Jedna koňská síla je rovna výkonu, který podává soustavně pracující kůň, který zapřažený v žentouru zdvíhá náklad 180 liber (lb) a ujde při tom za hodinu 144 koleček o poloměru 12 stop.

9 Výkon

10 Příklad Určete, jaký výkon (ve wattech) má parní stroj, pokud vykoná práci 100 J za jednu sekundu.

11 Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Watt, 20.9.2012
, , , ,


Stáhnout ppt "Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google