Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov 2011 - 2012 Tato materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov 2011 - 2012 Tato materiál."— Transkript prezentace:

1 Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov 2011 - 2012 Tato materiál vznikl v rámci projektu Interaktivní výuka odborných předmětů a matematiky na středních školách stavebního a strojírenského zaměření dle Školního vzdělávacího programu (reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.02/03.0030) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS znamená kolísání výkonnosti ekonomiky, kolísání skutečného HDP produktu kolem potencionálního produktu, jsou periodické výkyvy celkové ekonomické aktivity vyznačující se synchronní expanzí nebo kontrakcí produktu ve většině sektorů ekonomiky. K hospodářskému cyklu dochází, jestliže skutečný HNP vzhledem k potenciálnímu produktu periodicky roste nebo klesá.

3 HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS ExpanzeVrcholKrizeSedlo Produkt Čas Recese: trvá alespoň 6 měsíců. Deprese: prudký a hluboký pokles.

4 HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS Expanze (rozvoj, rozmach poptávky i nabídky) – domácnostem i firmám se daří, rostou zisky i platy, roste spotřeba statků a služeb, stát dostává více daní, takže může také více investovat. Vrchol (převis nabídky nad poptávkou) – firmy pořád ještě produkují vysokým tempem nové statky a služby, ovšem strana poptávky už začíná zaostávat.

5 HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS Krize (recese, deprese, pokles nabídky i poptávky) – poptávka se zcela zabrzdila, firmy mají problémy s prodejem, krachují, zvyšuje se nezaměstnanost, lidé mají existenční problémy, i ti co mají práci raději spoří a neutrácí, což krizi ještě prohlubuje.

6 HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS Sedlo (dno, vyrovnávání a oživení poptávky i nabídky) – žít se musí, takže poptávka nikdy neklesne na nulu. Firmy minimalizovaly náklady a ceny, ty které přežijí recesi se dostanou se svou nabídkou do souladu s poptávkou. Zoceleni tvrdými podmínkami firmy hledají nové impulzy pro povzbuzení poptávky, pokud se uchytí mohou začít zaměstnávat nové pracovníky, domácnosti mají vyšší příjmy a mohou více utrácet, znovu se vracíme do expanze.

7 S EZNAM POUŽITÉ LITERATURY Knižní publikace: o ŠVAROVCOVÁ, J. a kolektiv: Ekonomie. Zlín: CEED, 2009. 303 s. ISBN 978-80-903433-8-2. o SAMUELSON PAUL A., NORDHAUS WILLIAM D.: Ekonomie 18. vyd. Praha: Svoboda, 2007. 775 s. ISBN 978-80-205-0590-3.


Stáhnout ppt "Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov 2011 - 2012 Tato materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google