Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doping Michael Vojtášek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doping Michael Vojtášek."— Transkript prezentace:

1 Doping Michael Vojtášek

2 Doping Jako doping se ve sportu označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků. Jejich efektem je zlepšení výkonu, snížení únavy nebo pocitu únavy a povzbuzování k dalším výkonům.

3 Doping Doping se vyskytoval již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20. století a bývá pravidelně příčinou řady skandálů.

4 Doping Kvůli možnému dopingu jsou vrcholoví sportovci povinni ihned po skončení soutěží odevzdávat vzorky moči k analýze, případný pozitivní výsledek testu vede zpravidla k diskvalifikaci sportovce ze soutěže a k odebrání medaile a jiných ocenění.

5 Zákazy Mezinárodní olympijský výbor a lékařská komise zakazují:
podávání látek, které patří do zakázaných skupin: stimulancia narkotika anabolické steroidy diuretika peptidy a glykoproteinové hormony užití dalších dopingových metod: krevní doping farmakologické, chemické a fyzikální manipulace

6 Doping Dále jsou definovány látky a skupiny látek, které podléhají jistým omezením (alkohol, cannabinoidy, lokální anestetika, kortikosteroidy a beta-blokátory). Při nemoci je možno léčit léky, které obsahují dopingové látky, ale sportovec nesmí začít trénovat nebo dokonce nesmí nastoupit na závod, dokud látka z těla nezmizí. U anabolických steroidů, hormonů a diuretik může jejich užívání dopingový komisař kontrolovat po celý rok.

7 Obrázky

8 Zdroj Text : http://cs.wikipedia.org/wiki/Doping Obrázky :

9 Můj názor… Myslím jsi, že braní dopingu kvůli vitězství v dnešní době nemá smysl.Dnes již existuje mnoho metod jak doping v těle osoby nalézt, a tak braním dopingu je jasné, že budete diskvalifikování z disciplíny, nebo hůř ze světa sportu.

10 Autor: Michael Vojtášek Použité programy: MS PowerPoint, IE
Informace: viz. Zdroj Konec


Stáhnout ppt "Doping Michael Vojtášek."

Podobné prezentace


Reklamy Google