Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých."— Transkript prezentace:

1 Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých chemikálií a tepla a světla. Používají se nátěrové hmoty, kdy filmotvorná látka dokonale přilne k podkladu. Pevný film bývá transparentní nebo pigmentovaný.

2 Plnění pórů Provádí se pomocí plničů pórů. Používáme transparentní (lakové) a pigmentované. Slouží k zaplnění pórů hlavně u kruhovitě pórovitých dřevin ( DB, JS, JL). Zabrání se tím nadměrnému vnikání nátěrových hmot do dřeva, k vytváření neúměrně tlustých filmů, které po určité době praskají a snižují kvalitu výrobků. Plniče pórů musí mít dostatečnou pružnost, dokonalou přilnavost ke dřevu a nátěrovému filmu, krátkou dobu zasychání a dobrou brousitelnost. Plniče se nanášejí ručně, strojně mechanicky a pomocí pásových brusek. (Naneseme plnivo a po 5 minutách brousíme papírem zrnitosti 100 -120. Brusivo spolu s plnivem se zatlačuje do pórů.)

3 Tmelení Používá se pro přípravu plochy pod pigmentové nátěrové hmoty. Tmelíme místně, vyrovnání nerovností ploch před broušením a plošně, vytvoření rovného podkladu. Tmely se nanášejí ručně pomocí stěrky nebo strojně navalováním. Používají se rovněž tmely stříkací a polévací. Nejčastěji se používají polyesterové tmely, vytvrzení se urychluje UV a IČ zářením. Tmely na dřevo, voskové, šelakové.


Stáhnout ppt "Povrchová úprava Plní dvě funkce – ochrannou a estetickou. Ochranná funkce spočívá v odolnosti proti mechanickému poškození, vlhkosti, působení různých."

Podobné prezentace


Reklamy Google