Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Libor Sovadina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Libor Sovadina"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Vrtání dřeva Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Vrtání dřeva Při vrtání dřeva lze rozlišovat : Vrtání na soustruhu
Lidskou činnost při vytváření otvorů pomocí vrtáku nebo jiného nástroje (nebozez, kolovrátek) ručně nebo pomocí stroje (vrtačka, soustruh, vyvrtávačka, frézka).

4 Princip vrtání Při vrtání se materiál v místě díry rozřezává na třísky - špony. Vrták vykonává pohyb složený ze svislého pohybu směrem do materiálu a z pohybu otáčivého (viz šipky).

5 VRTÁK Vrták je nástroj, určený k vrtání kruhových otvorů do různých materiálů. Obvykle má tvar dvojchodé pravotočivé šroubovice, která je na jednom konci ukončena břitem a na druhém konci přechází do upínací stopky. Vrták může být používán buď jako samostatný ruční nástroj (například nebozez), nebo je uchycen do stroje - vrtačky. Vrtáky jsou vyráběny téměř výhradně z oceli.

6 Druhy vrtáků Sukovník Stupňovitý vrták Forstnerův vrták

7 Sklíčidlo Sklíčidlo je upínací součást soustruhů či vrtaček.
Slouží k upnutí pracovního nástroje - vrtáku K rozvírání a svírání čelistí slouží obvykle klička (klíč). U novějších vrtaček a akumulátorových šroubováků bývají použita sklíčidla bezklíčová – samoutahovací.

8 Druhy sklíčidel Sklíčidla bývají tříčelisťová, ale u soustruhů bývají dvou či vícečelisťová. K upnutí sklíčidla do vrtačka či soustruhu bývá používáno kužele, na který je sklíčidlo naraženo.

9 Sada vrtáků Vrtáky bývají často prodávány v sadě.
Jejich velikost pro běžné použití bývá od průměru 1,5 mm do 6 až 8 mm. Vrtáky se také prodávají samostatně s odstupem velikosti průměru po 0,1 mm. Cena vrtáků závisí na průměru vrtáku, jeho délce a kvalitě materiálu, z něhož je vrták zhotoven.

10 Sloupová vrtačka Sloupová vrtačka slouží pro přesné vrtání děr v dílenské praxi. Díky upínacímu stolu, který lze vybavit svěrákem je možné upnout vrtané díly a vrtat díry s velkou přesností. Je možné nastavit požadovanou hloubku děr stavitelným dorazem.

11 Akumulátorová vrtačka
Akumulátorová ruční vrtačka je v současnosti nejpoužívanějším typem vrtačky pro běžné kutilské použití. Její výhodou je provoz bez nutnosti připojení k síti s využitím baterií. Pro větší operativnost je vybavena dvěma akumulátory. Je možné tak při práci průběžně akumulátor dobíjet. Sklíčidlo bývá většinou bezklíčkové.

12 Ruční vrtačka

13 Mechanická ruční vrtačka
Konstrukčně složitější mechanické ruční vrtačky bývají vybaveny převodovým soukolím pro zvýšení rychlosti otáček, rukojetí a opěrkou, čímž se docílí vyššího tlaku na vrták a lepšího a rychlejšího vrtání

14 Kolovrátek Kolovrátek je jednoduchý ruční nástroj určený pro vyvrtávání otvorů menších rozměrů do různých měkkých materiálů. Jde o přímého pokračovatele nebozezu a předchůdce mechanických ručních vrtaček. Kolovrátek s rohatkou a truhlářským sklíčidlem Kolovrátek s křížovým otvorem Kolovrátek s pevně nasazeným sklíčidlem

15 Držení a vrtání kolovrátkem

16 Nebozez Nebozez je ruční nástroj, dvouruční pravotočivý vrták do dřeva pro otvory od průměru 10 mm. Nebozízek je malý, jednoruční nebozez pro díry o průměru do 6 až 8 mm. Často se používá jako navrtávák pro předvrtání otvorů pro vruty.

17 Použité zdroje: www.wikipedie.org Fotografie autora
DrillCore.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Unibits.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Forstner35.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Hinge35.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Gimlet - tool.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: File:ChuckDrillKeyedKeylessArbor.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: File:Bohrmasch1.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Libor Sovadina"

Podobné prezentace


Reklamy Google