Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Opakování – deriváty uhlovodíků Anotace: Prezentace slouží k opakování derivátů uhlovodíků. K prezentaci je připraven pracovní list, který se může doplňovat zároveň s promítající se prezentací, nebo vyplnit v určitém čase a pak si žáci jen kontrolují podle prezentace. Střídají se u tabule a doplňují úkoly. Prezentaci lze využít i v učebně bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 OPAKOVÁNÍ DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ

3 Spoj, co k sobě patří. Pro každou látku zvol jinou barvu.

4 Pátráním po nejstarším z alkoholů se dostaneme daleko do minulosti. Doklady o „ tekutém chlebů z ječmene jsou již z 5. tisíciletí př.n.l. Na zachovaném papyru se našel záznam o tom, že na královský egyptský dvůr denně dodávali 130 džbánků piva. O vinné révě se zmiňuje epos o Gilgamešovi i bible. Praotec Noe prý často popíjel zkvašenou šťávu z jejich hroznů. O kterém z alkoholů byla řeč? Vybarvi model, napiš oba názvy a i názvy částí jeho molekul.

5 Ke strukturním vzorcům připiš názvy alkoholů. Označ, který je jedovatý. Zakroužkuj funkční skupiny.

6 K uvedeným vlastnostem doplň názvy alkoholů: zvláště nebezpečný jed:______________ návyková droga:____________________ vázaný v organismech:_______________ nejnižší teplota varu:________________ mísí se s vodou:____________________

7 Do rámečku napiš strukturní vzorce propanu a propanonu. Zakroužkuj seskupení atomů, které je v molekule propanonu i každého aldehydu.

8 Napiš o jakou reakci jde a k vzorcům napiš názvy látek. Vybarvi model a doplň názvy dvou nejjednodušších organických kyselin.

9 Napiš rovnice vzniku rumové esence(a), ananasové esence (b). V rovnici zakroužkuj barevně části vzorců tak, aby bylo zřejmé, z čeho vznikla při reakci molekula vody.

10 Který z cukrů skrývá hřebenovka?

11 Doplň, který ze sacharidů je nej- rozšířenější v přírodě__________________ sladší_______________________________ používanější k slazení___________________

12 Čarami spoj, co k sobě patří:

13 Doplňovačka skrývá jeden z obchodních názvů plastů používaného v domácnosti, v elektrotechnice i v medicíně.

14 Zdroje: Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN 80-7168-727-8 Chemie pracovní sešit pro 9.ročník ZŠ – Paeddr. Petr Novotný, CSc., RNDr. Jan Sejbal, CSc., Paeddr. Miloslava Svobodová, doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., ing. Bohuslav Dušek, CSc., SPN 1999, ISBN 80-7235-094-3


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google