Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní test POLITOLOGIE PŘEHLED 6.2.2014 + 17.4.2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní test POLITOLOGIE PŘEHLED 6.2.2014 + 17.4.2014."— Transkript prezentace:

1 Základní test POLITOLOGIE PŘEHLED

2 1. Autorem pojmu stát Leviatan je ? A. Kant B. Weber C. Hobbes D. Lock

3 2. Kapitalistický stát je pojem, který zavedl ? A. Marx B. Hegel C. Weber D. Kant

4 3. Karl Deutsch je autorem pojmu ? A. legitimita státu B. legalita státu C. ochrana státu D. krize státu

5 4. Weber dělí moc na? A. Tradiční, charismatickou a autentickou B. Tradiční, charismatickou a racionální C. Tradiční, autoritářskou a autentickou D. Tradiční, autoritářskou a racionální

6 5. Krize legitimity je dílo? A. A. Paretto B. J. Habermas C. J. Lock D. F. Nietsche

7 6. Klasická demokracie je typická pro? A. řecké polis B. římský Senát C. Florencii v 15. st. D. Benátky v 15. st.

8 7. Mezi hlavní rysy konzervatismu nepatří? A. tradice B. pragmatismus C. organické pojetí společnosti D. individualismus

9 8. Kdo nepatří mezi konzervativce ? A. B. Disraeli B. H. Macmillan C. K. Popper D. E. Burke

10 9. Co platí o liberalismu ? A. není to ideologie B. je spjat s industriální revolucí C. důležitou roli v něm hraje náboženství D. jeho zakladatelem byl Sokratés

11 10. Jaký pojem nepatří do liberalismu? A. hierarchie B. racionalismus C. sociální spravedlnost D. ústavní vláda

12 11. Které dílo nenapsal J.S.Mill ? A. O svobodě B. Úvahy o zastupitelské vládě C. O poddanství žen D. Cesta do otroctví

13 12. Který pojem nesouvisí s komunismem ? A. historický materialismus B. pětiletka C. kontrarevoluce D. dialektika dějin

14 13. Volební systém není ? A. poměrný B. většinový C. doplňující D. hybridní

15 14. Poměrný volební systém není v ? A. Velká Británie B. Nizozemí C. Izrael D. Irsko

16 15. Pasivní volební právo do Senátu Parlamentu ČR je v? A. 30 let B. 35 let C. 40 let D. 50 let

17 16. Ruská federace je ? A. prezidentská republika B. semi-prezidentská republika C. parlamentní republika D. republika s vládou jedné strany

18 17. Opoziční smlouva byla ? Mezi ČSSD a ODS Mezi ODS a ODA v letech v letech

19 18. Seřaďte chronologicky premiéry ČR A. V.Klaus, M.Zeman, S.Gross, V.Špidla B. V.Klaus, V.Špidla, M.Zeman, Gross C. M.Zeman, V.Špidla, J.Paroubek, S.Gross D. M.Zeman, Špidla, M.Topolánek, J.Fischer

20 19. Kdo nebyl nikdy MZV ČR ? A. A. Vondra B. J. Šedivý C. J. Kavan D. Š. Füle

21 20. Kolikrát se v ČR konalo referendum ? A. 1x B. 2x C. 3x D. 4x

22 Výsledky: 1C,2A,3D,4B,5B,6A,7D,8C,9B,10A, 11D,12B,13C,14A,15C,16B,17A,18D, 19D,20A


Stáhnout ppt "Základní test POLITOLOGIE PŘEHLED 6.2.2014 + 17.4.2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google