Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
5. ledna 2013 VY_32_INOVACE_090201_Zamorske_objevy_DUM Zámořské objevy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Zámořské objevy Zámořské objevy jsou společně s renesancí a reformací mezníkem mezi středověkem a novověkem. Evropské státy se setkávají s civilizacemi na nižší technické úrovni, které jim nejsou schopny vzdorovat, a proto se začnou považovat za nadřazené. Hlavním impulzem bylo nalézt novou cestu do Indie, země pohádkového bohatství.

3 Mapa světa z roku 1459 Obr. 1

4 Portugalsko Prvním z evropských panovníků, kteří programově podporovali objevování nových zemí, byl portugalský král Jan I. (1385 – 1433). Roku 1415 dobyli Centu, což je bráno za počátek objevných cest, Za Jindřicha Mořeplavce 1434 obepluli mys Bojador, o kterém se tvrdilo, že za něj nejde plout, a otevřela se jim cesta do Guinejského zálivu.

5 Portugalsko Ghanu nazvali Zlatonosným a Nigérii Otrokářským pobřežím.
Roku 1488 doplul Bartolomeo Diaz na místo, kde se zdálo, že se dá Afrika obeplout, a nazval ho mys Dobré naděje. Roku 1498 konečně dorazil Vasco de Gama do Indie, čímž otevřel Portugalcům cestu k bájnému bohatství. Poslechněte si část pořadu od 2:03 do 5:15 minut o portugalských objevech a zapamatujte si, která země v Jižní Americe pro ně byla nejdůležitější.

6 španělsko Počátek španělských zámořských objevů se shoduje se znovudobytím Pyrenejského poloostrova křesťany a vyhnáním Arabů. Roku 1492 vyplul Kryštof Kolumbus, jeden z těch, kteří věřili, že se dá dorazit do Indie obeplutím zeměkoule směrem na západ, a dorazil na Bahamy, Kubu a Haity. Ovšem až Amerigo Vespucci zjistil, že se jedná o nový kontinent. Zhlédněte část pořadu od 2:12 do 4:08 minut věnovaného Vespuccimu a zapamatujte si, s kterým státem jako prvním soupeřili Španělé o Severní Ameriku.

7 Výpravy kryštofa kolumba
Obr. 2

8 Magalhaes jako první 1519 – 1522 obeplul svět
Obr. 3

9 Dobývání nového světa Hlavním cílem Evropanů bylo získat území a veškeré jeho bohatství. Těmto dobyvatelům indiánských států se říká conquistadoři. Hernando Cortéz vyvrátil aztéckou říši, která ležela v dnešním Mexiku, a dobyl její hlavní město Tenochtitlan. Francisco Pizzaro s pouhými dvěma sty muži vyvrátil v letech 1532 – 35 říši Inků, která ležela v dnešním Peru.

10 Incké město machu picchu
Obr. 4

11 důsledky Zámořské objevy přinesly úpadek tradičních obchodních center v severní Itálii (Benátky, Milán). V Evropanech, kteří se setkávali s kulturami na nižší technické úrovni, vzbudily pocit nadřazenosti a evropské státy si rozebraly zbytek světa jako své kolonie. Do Evropy se dovezlo hodně drahých kovů a nové zvířata a plodiny, např. brambory, tabák, kakao. Přečtěte si v Toulkách českou minulostí 8. a 9. odstavec a zapamatujte si, odkud k nám dovezli františkáni první brambory.

12 Odborná literatura Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení, které je názvem tohoto výukového materiálu, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

13 Křížovka – zámořské objevy
Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. KŘÍŽOVKA - ZÁMOŘSKÉ OBJEVY

14 Použité zdroje Obr.1:Soubor:FraMauroMap.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.2: Soubor:Viajes de colon cs.svg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.3: Soubor:Magellan-Map-En.png - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z:

15 Použité zdroje Obr.4:Soubor:80 - Machu Picchu - Juin edit.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010. Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google