Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : 5. Obložení stěn a stropů – Horák II

2 OBLOŽENÍ STĚN A STROPŮ Obložení stěn a stropů má svou historickou tradici, a právě dřevo pro své vynikající vlastnosti, ať‚ již izolační nebo dekorační, se velmi často používalo na vnitřní zkrášlení prostorů obytných, veřejných i továrních budov. V současnosti se obkládají stěny z důvodů ochranných a hygienických v restauracích, školách, nemocnicích, obchodech, tělocvičnách, dále v reprezentačních místnostech, ale i v bytových jednotkách při vytváření funkčních části bytů. Obložení stěn a stropů může mít kromě dekorační funkce i funkci akustickou nejen ve společenských sálech, koncertních místnostech, kinosálech, divadlech, ale i v továrních objektech apod.

3 OBLOŽENÍ STĚN A STROPŮ Obložení se zpravidla sestavuje z jednotlivých dílů, které, pokud je to možné, by měly mít stejné rozměry (jednotné rozměrově řady). Při volbě materiálů a povrchové úpravy je rozhodující, k jakému účelu je obkládaný prostor určen. Kromě přírodního deskového materiálu jsou hlavními materiály i velkoplošné aglomerované desky (třískové, vláknité tvrdé, vláknité měkké, překližky, laťovky aj.). Můžeme se však setkat i s jinými, méně tradičními materiály, jako jsou sklolaminátové desky rovině a různě tvarované, desky z plastů; v kombinaci se používá sklo, kov a další materiály.

4 OBLOŽENÍ STĚN A STROPŮ K povrchové úpravě obložení stěn a stropů se používají transparentní laky, y i latexové barvy. V technologii povrchové úpravy se používají způsoby dokončování a úpravy povrchu barvením a mořením podle volby a materiálu, technologie vysokého lesku, pololesku, matu, eloxování povrchů, potahování desek fóliemi, plátnem, kůží, koženkou apod..

5 Obložení z masivního dřeva
Opracované desky 50 až 100 mm široké se mohou spojovat na pero a drážku. Desky s drážkami se přišroubují k laťkám připevněným na stěnu. Hlavy vrutů jsou zakryty perem další desky. Dále se mohou spojovat jednotlivé desky vloženým perem. hlavy vrutů jsou kryty soustruženými. zátkami nebo vloženým perem. Vložená. pera mohou mít odlišnou povrchovou úpravu. Vruty s čočkovitou hlavou používáme tehdy, jestliže je hlava na povrchu viditelná. Spodní soklová lišta bývá 80 až 150 mm vysoká, připevněná ke zdivu speciálními upevňovacími hřebíky (lavičníky).

6 Obložení z masivního dřeva
Vrchní část obložení se řeší vrchní krycí lištou. Celková výška obložení je řešena individuálně. Obklad se obvykle provádí do výšky parapetní desky 80 až 90 cm nebo do výšky dveří - zárubně (asi 200 cm) nebo až ke stropu (obr viz obrázek vedle). Obr. 121 Dřevěné masivní obložení A – pohled na část obložení, B – alternativní spojení v rohu, C, d – spojení opracovaných prken na vložené pero, E – spojení opracovaných prken na polodrážku

7 Rámové obložení Rámové obložení můžeme řešit různými způsoby: Nejčastější je konstrukce s volně vloženými výplněmi, které se osazují dodatečně po připevnění rámů obložení. Výplně je možné řešit například tak, že tvoří rámečky s jednostranně naklíženou vláknitou deskou, která přesahuje přes rozměr rámu. Montáž je poměrně jednoduchá, vypracování je čisté bez viditelných stop spojování. Konstrukce je jednoduchá. Je možné využít kontrastu barevného ladění.

8 Rámové obložení Rámy obložení se připevňují ke zdivu nejlépe pomocí speciálních hřebíků, přišroubováním do předvrtaných děr, pomocí kolíků, atd. Výplně se osazují do vodorovných rámů na pero a drážku. Přitom je potřeba ponechat v horních vlysech drážku (vůli) větší, aby se daly výplně vsadit. Sokl obložení přitom může tvořit spodní vodorovný vlys (obr. 122). Obr. 122 Obložení rámové – řezy a – s vybíracími výplněmi, b - výplně jsou vložené v polodrážce, c – s naklíženou vláknitou deskou na rámy, d – obložení rohu a v rohu

9 Hladké obložení Další způsob plošného obložení můžeme vidět na obrázcích (123, 124 – viz obrázky na následující straně). Konstrukce využívá velkoplošných materiálů, jako jsou TD s různou úpravou povrchu (dýhované, s fólií, s plastickou dekorační omítkou apod.) Způsob zavěšení obkladových panelů je znázorněn na obrázcích. Hladké obložení vytváří ucelené plochy, které se snadno udržují a čistí. Mezi panely se mohou vkládat nízké těsnicí a dekorativní profilové lišty (pryž, PVC, kov aj.). Aby za obložením mohl proudit vzduch, nechávají se v horních vodorovných vlysech otvory. Zabrání se tak navlhnutí a znehodnocení obkladu.

10 Hladké obložení Obr. 123 Obložení velkoplošnými materiály
a – pohled na část obložení, b – zavěšení dílů obložení, c – úprava rohu a v rohu, d – zavěšení obložení pomocí kování, e – názorné vyobrazení – pohled ze zadní strany

11 Hladké obložení Obr. 124 Obložení hladké s omývatelnou krytinou
A – pohled na část obložení B – úprava rohu a v rohu

12 Obložení stropů Dřevěné obložení stropů má dekorační i izolační význam. Používá se v interiérech reprezentačních místností, v horských chatách atd. Speciální provedení obkladů může zlepšit akustické vlastnosti společenských místností, přednáškových sálů apod. Obložení má kromě dekoračního poslání i úkol tlumit a rozptylovat dopadající zvukové vlny. Obložení stropů může být trámové, kazetové atd. Obkládají se dřevěné trámy, železobetonové trámy i trámy z ocelových profilů. Na hladkých stropech se někdy z dekorativního hlediska mohou trámy imitovat (vytvářet uměle). Příklady jsou znázorněny na obr. 125 a viz následující strana.

13 Obložení stropů Obr. 125 Obložení stropů
a – obložení dřevěného trámového stropu, b – obložení kazetové, c – obložení kazetové – železobetonového trámového stropu Obr Trámové a kazetové obložení stropu – názorné vyobrazení

14 Obložení stropů Můžeme se setkat s celou řadou dalších způsobů obložení stropů, například s obložením akustickým. Jedna z mnoha variant tohoto obložení je uvedena na obr viz obrázek na následující straně. Obložení stropů je poměrně namáhavé a vyžaduje před samotnou montáží důkladnou přípravu. Při montáži je nutno provádět soustavnou kontrolu dílců. Pro obklady stropů je nejlépe volit takové materiály, kterou mají malou hmotnost (měkké VD, lehké dřeviny, odlehčené profily a další).

15 Obložení stropů Obr. 127 Akustické obložení stropu
a – pohled na část stropu, b – názorné vyobrazení – pohled na strop

16

17

18


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google