Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO"— Transkript prezentace:

1 SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO
1600 – 1750 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Baroko Baroko = umělecko-kulturní směr, který se šíří v Evropě v průběhu 17. a 18. století Ovlivňuje hudbu, výtvarné umění, architekturu, divadlo, odívání, literaturu Charakteristický je návrat k Bohu Často je označováno za „nabubřelý“ a směšný směr Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Hudba Změna hudby okolo roku 1600
2 styly vedle sebe - stile antico (polyfonie) - stile moderno (koncertní styl) Hudba je zpěvná, líbivá; typická je polarita sopránu a basu Úplné osamostatnění instrumentální hudby – nástrojový koncert, barokní suita, fuga Hudební nástroje – přejaty z renesance, ale prochází konstrukčními úpravami Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Duchovní hudba Nové nároky na duch. hudbu – emocionální působení na posluchače, srozumitelnost, zpěvnost Řím – monumentalita hudby, v orchestru několikanásobné obsazení jednotlivých hlasů Benátky – chrám sv. Marka, duchovní hudba ovlivněna operou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Hudební formy Fuga – polyfonní 2-6hlasá jednovětá skladba
Concerto – 3 věty (rychlá-pomalá-rychlá), střídání celého souboru (tutti) a 1 či několika sólistů (solo) Kantáta – vokálně-instrumentální dílo pro sóla, sbor a orchestr Oratorium – skladba na duchovní text, podobné opeře, ale chybí scénické provedení Suita – vytvořena spojením pevné řady tanců Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Johann Sebastian Bach 1685 – 1750
Obrázek 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Varhany – virtuózní hráč, expert na konstrukci a stavbu, skladatel
Velký skladatel a virtuóz, který ve svém díle shrnul celou epochu hud. vývoje – baroko Hudebnický rod Bachů Varhany – virtuózní hráč, expert na konstrukci a stavbu, skladatel 1714 – koncertní mistr výmarské kapely- to období jeho tvorby se nazývá – „zlatý věk“ 1723 – Lipsko – významné místo kantora – skládá převážně duchovní hudbu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 DÍLO Umění fugy (nedokončené, zpracování 1 tématu)
Braniborské koncerty Hudební obětina (po návštěvě u krále Fridricha II.) Temperovaný klavír Poslech: Toccata a fuga d moll Jeho dílo upadlo v zapomnění, objeven až po roce 1829, kdy F. Mendelssohn-Bartholdy předvedl Matoušovy pašije Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Georg Friedrich Händel 1685 – 1759
Obrázek 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Muž velkého světa a slávy, Italy přezdívaný jako Milý Sas
Nehudební rodina s kořeny v Čechách 1703 – Hamburk – veřejná operní scéna – slaví úspěch s operou Armira 1706 – Florencie – zde skládá opery a více než 100 světských kantát 1712 – Londýn – největší úspěchy – podporován královským dvorem, Anglii vzal za svou 2. vlast 1720 – založení Královské hudební společnosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 DÍLO Vodní hudba Hudba k ohňostroji Mesiáš
Poslech: Largo z opery Xerxes Jeho dílo čítá 612 položek, z toho 42 oper a 26 oratorií. Mnohá díla náleží k nejcennějšímu evropskému hudebnímu dědictví. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Atonio Vivaldi 1678 – 1741 Obrázek 3
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Houslový virtuóz a významný skladatel
Jako nejstarší syn z chudé rodiny byl předurčen na místo kněze 1703 – místo hudebního učitele v sirotčinci V Evropě znám jako autor velkých koncertních děl – nová hudební forma – sólový instrumentální koncert 1714 – 1740 – Benátky – uvedení asi 18 oper 1720 – vrchol jeho operní slávy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 DÍLO Čtvero ročních období – soubor 4 houslových koncertů
Poslech: Čtvero ročních období- Jaro Jeho dílo čítá cca 790 položek, z toho více jak 500 instrumentálních koncertů, 50 oper (La traviata) Jeho dílo objeveno až díky vydání díla J. S. Bacha, velký zájem o jeho tvorbu až po roce 1950, kdy vznikla 1. nahrávka Čtvera ročních období Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Claudio Monteverdi 1567 – 1643 Obrázek 4
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Označován za „most mezi renesancí a barokem“
V mnoha ohledech posunul vývoj evropské hudby Vymezil a zdokonalil hudebně–dramatický žánr – operu Prošel několika hudebními tělesy a v roce 1613 získává místo kapelníka u sv. Marka v Benátkách Po otevření 1. veřejného operního divadla v Benátkách v roce 1637 komponuje ještě několik oper Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 DÍLO Opery – Orfeus, Ariadna 9 knih madrigalů Mariánské nešpory
Poslech: Orfeus Skládal převážně madrigaly, operu, duchovní a instrumentální hudbu Po smrti je jeho dílo rychle zapomenuto a ještě v 70. letech 20. století byl odsuzován, následně je jeho dílo přehodnoceno a doceněno Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Použité obrázky a skladby:
Obrázek č. 1 Volně šiřitelné Obrázek č. 2 Obrázek č. 3 Obrázek č. 4 Všechny hudební ukázky jsou uveřejněny na serveru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO"

Podobné prezentace


Reklamy Google