Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem místního názvu skalních útvarů. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák pracuje s časovými údaji, vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody. Zdůvodní význam chráněných částí přírody z hlediska regionu. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 1.10.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – Krkatá bába Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_273, 14. sada, Vlastivěda

2 POVĚSTI Z REGIONU KRKATÁ BÁBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Na sever od Brna, mezi obcemi Lubě a Skalička v krásném údolí říčky Lubě se nachází skalní útvar červených permských slepenců nazývaný Krkatá bába. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Skála Krkatá bába Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Údolí říčky Lubě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 První zmínka o zvláštním skalním útvaru je už z roku 1073. Roku 1977 byla tato lokalita vyhlášena státní přírodní rezervací. Chráněny jsou nejen skalní útvary, ale i rostliny a živočichové. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 U Krkaté báby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Skála dostala svůj název podle svého tvaru, který připomíná hlavu na dlouhém krku. Hlava je vysoká asi 2,5 metru. Podle pověsti žila v údolí říčky stařena, která pásla dobytek a rozuměla bylinám. Do údolí přišla jiná žena, která ovládala kouzla. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Chtěla tu také pást dobytek. Při jedné z hádek se soupeřky navzájem začarovaly v mohutnou skálu a dobytek stařeny v malé skalky. Stařenino kouzlo bylo silnější, proto jen ona se svým dlouhým krkem tu zůstala dodnes i se svým dobytkem. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Druhá zkamenělá žena- skála se rozpadla v drobné kamení. Jiná verze této pověsti vypráví o zrádné nevěstě zakleté ve skálu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Krkatá bába je ukryta v lese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Pohled z cesty pod skálou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

13 Hlava je ukryta za větvemi stromů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

14 Hlava s částí těla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

15 Cestička nahoru … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Rostliny na podzim Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

17 V době druhé světové války touto lokalitou měla vést dálnice. Výstavba začala v roce 1939. Trasa měla přesně protínat Krkatou bábu. Naštěstí se údolí se skálami velmi líbilo projektantům. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

18 Naplánovali dálnici tak, že jednotlivé jízdní směry měly vést po oddělených mostech. Měla být vybudována vyhlídka a k ní měl vést chodníček. Krkatá bába se měla ocitnout mezi mostními oblouky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

19 Dodnes jsou v lese kolem Krkaté báby patrné zbytky mostů. Pověstmi opředené skály tak měly být zachráněny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

20 Potok Lubě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

21 V blízkosti se nachází tkz. Věže a „začarovaný dobytek“. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

22

23

24 Odpověz na otázky: 1. Jaký je název pověsti? 2. Pokus se vysvětlit, kde se místo, o kterém pověst hovoří nachází. 3. Znáš jména uvedených vesnic? Najdi je na mapě. 4. V jaký předmět se soupeřky začarovaly? 4. Jak se jmenuje potok, který údolím protéká? 5. Co se mělo za druhé světové války vybudovat přes údolí? 6. Krátce pověst převyprávěj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

25 Použité zdroje : FIC, K. Z kraje od Pernštejna k Veveří. 2. vyd. Tišnov : Borek, 1996. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 23.10.2011 Mapa Lubě a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#x=16.523869&y=49.404607&z=12&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, se vznikem."

Podobné prezentace


Reklamy Google