Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“"— Transkript prezentace:

1

2 Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“

3 Zadání  V návaznosti na uvedený obrazový materiál a popisné indicie uveďte jméno autora – básníka.  Úkol I.– zjistěte, kteří literáti jsou spjati s konkrétními místy v rámci Libereckého kraje. Vytvořte seznam autorů a míst.  Úkol II. – zjistěte, podle kterých osobností literárního života jsou pojmenovány ulice či veřejná prostranství v Jablonci n.N.

4 Lešany, autor zde potkává svoji lásku, ale zároveň prožívá smrt dědečka, kraj Posázaví.

5 Autor se rád procházel ulicemi této městské čtvrti Prahy, vždyť odtud měl nejniternější vzpomínky na dětství a mládí, maminku.

6 A zde máme rodný dům básníka i s jeho bustou v rodném Prostějově.

7 Z tohoto rodného domu ve Slavětíně v okrese Louny se básník vydával na daleké cesty, třeba až do Indonésie.

8 S Třebíčí a jejím gymnáziem je spjato hned několik básníků. Vzpomenete alespoň na dva slavné?

9 A máme zde znak obce Tasov v okrese Žďár nad Sázavou. I ona má svého jedinečného rodáka, slavného, byť mírně kontroverzního básníka.

10 A máme zde jeden z dalších rodných domů. Tentokrát musíme zajet do Kutné Hory, kde jej najdeme.

11 Je celkem pravděpodobné, že se kolem tohoto zámečku v Petrkově v okrese Havlíčkův Brod procházel jeden z tamních rodáků – básníků.

12 Tento básník měl obrovskou výhodu. Hádejte jakou. On se totiž narodil přímo v této škole v Biskoupkách v okrese Brno-venkov, takže zpočátku to do ní neměl daleko.

13 A máme tu poslední snímek. Je z Dobříně na Roudnicku a ulice zde vyobrazená je pojmenována po tamním rodákovi – básníkovi.

14 Zdroje  Vlastní práce autora.

15 Obrázky  PACKA. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Le%C5%A1any,_Castle.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Le%C5%A1any,_Castle.jpg  ŠJŮ. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%BDi%C5%BEkov_z_v%C4%9B%C5%BEe.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%BDi%C5%BEkov_z_v%C4%9B%C5%BEe.jpg  RUM. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rodny_dum_Jiriho_Wolkera.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rodny_dum_Jiriho_Wolkera.JPG  JIK JIK. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Konstantin_Biebl_house.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Konstantin_Biebl_house.JPG  NOSTRIFIKATOR. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trebic_vnitrni_mesto.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trebic_vnitrni_mesto.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tasov_CoA_CZ.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tasov_CoA_CZ.jpg  KOKY. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orten2.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orten2.JPG  ISOLDA. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petrkov_z%C3%A1mek.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petrkov_z%C3%A1mek.JPG  LUCIE PAUZOVÁ. wikimedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1kladn%C3%AD_%C5%A1kola,_Biskoupky.J PG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1kladn%C3%AD_%C5%A1kola,_Biskoupky.J PG?uselang=cs  JAN POLÁK. wikimedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dob%C5%99%C3%AD%C5%88,_ulice_Horova.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dob%C5%99%C3%AD%C5%88,_ulice_Horova.JPG


Stáhnout ppt "Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google