Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE"— Transkript prezentace:

1 M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Autor modulu: Ing. Radim Církva

2 Charakteristika sinic
autotrofní prokaryotické organismy zbarvení mají nejčastěji modrozelené český název odvozen od slova siný = modrý obsahují zelené, modré a červené barvivo nepříznivé podmínky přežívají v podobě klidové spory (akinety)

3 Velikost a tvar buněk velikost buněk je mikroskopická, viditelné jsou jejich kolonie tvar sinic: kulovitý – u jednobuněčných sinic, žijí samostatně nebo v koloniích vláknitý – u mnohobuněčných sinic na rozdíl od bakterií nemají bičíky

4 Stavba buňky sinice buněčná stěna slizový obal ribozómy
cytoplazmatická membrána tylakoidy se zrníčky jaderná hmota cytoplazma

5 Rozmnožování a výskyt rozmnožování pouze nepohlavní: dělením buněk
sporami členěním vláken výskyt: ve vodě (součást fytoplanktonu) v půdě na skalách na kůře stromů v extrémním prostředí (horké prameny, ledovce)

6 Význam sinic vodní květ – přemnožené sinice v podobě modrozelených povlaků na hladině stojatých vod – způsobují zápach vody, vylučují toxiny, nedostatek kyslíku ve vodě v ranních hodinách hnojivo – v rýžových polích jv. Asie, nitrogenní sinice žijí v symbióze v listech vodní kapradiny lišejník – symbiotické sinice žijí s houbovými vlákny a tvoří stélku potrava – pro vodní živočichy (zooplankton), hospodářská zvířata i pro člověka (zdroj bílkovin, vitamínů a jiných látek)

7 vodní květ vodní kapradina v rýžovém poli

8 Úkoly na příště 1. Vyhledejte na internetu jakým způsobem lze jednoduše ověřit přítomnost sinic ve vodě? 2. Vyhledejte na internetu způsoby obrany proti tvorbě vodního květu? 3. Prostudujte si učebnici str. 12.


Stáhnout ppt "M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE"

Podobné prezentace


Reklamy Google