Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_PSYPS10460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_PSYPS10460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_PSYPS10460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:7. 9. 2012 Autor: Mgr. Pavel Zapletal Určeno pro předmět: Psychologie Tematická oblast: Psychologie osobnosti Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 1. ročník Název výukového materiálu: Centrální nervová soustava – učební materiál s úkoly Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut

2 Centrální nervová soustava Integruje nervové i hormonální funkce Integruje nervové i hormonální funkce Nejvyšší úroveň integrace a regulace reprezentuje mozek Nejvyšší úroveň integrace a regulace reprezentuje mozek Z psychologického hlediska nás v rámci mozku bude zajímat: Z psychologického hlediska nás v rámci mozku bude zajímat: Mozkový kmen Mozkový kmen Limbický systém Limbický systém Velký mozek Velký mozek

3 Mozkový kmen Z psychologického hlediska nás bude zajímat: Z psychologického hlediska nás bude zajímat: prodloužená mícha – podílí se na řízení trávení, sání, žvýkání, polykání, je centrem řízení některých obranných reflexů ( kašel, kýchání ), rohovkového reflexu a zvracení prodloužená mícha – podílí se na řízení trávení, sání, žvýkání, polykání, je centrem řízení některých obranných reflexů ( kašel, kýchání ), rohovkového reflexu a zvracení mozeček – zajišťuje kontrolu rovnováhy, svalového tonusu a koordinaci záměrných pohybů mozeček – zajišťuje kontrolu rovnováhy, svalového tonusu a koordinaci záměrných pohybů talamus – vyhodnocují se zde informace směřující z jednotlivých orgánů do mozku talamus – vyhodnocují se zde informace směřující z jednotlivých orgánů do mozku hypotalamus – zprostředkovává kontrolu hormonální regulace hypotalamus – zprostředkovává kontrolu hormonální regulace

4 Domácí úkol Rozdělte se do trojic a s pomocí odborné literatury a internetu dokumentujte, na řízení jakých funkcí se hypotalamus podílí: Rozdělte se do trojic a s pomocí odborné literatury a internetu dokumentujte, na řízení jakých funkcí se hypotalamus podílí:

5 Řešení úkolu – Hypotalamus se podílí na řízení těchto funkcí 1. Hlad a příjem potravy - ovlivňují dvě hypothalamická centra – centrum sytosti a centrum potravové. Mezi centry existuje funkční spojení. Signalizuje-li centrum sytosti nedostatek cukru, aktivuje potravové centrum, a touhu po jídle, ale také hladové projevy – tj. hladové stahy 1. Hlad a příjem potravy - ovlivňují dvě hypothalamická centra – centrum sytosti a centrum potravové. Mezi centry existuje funkční spojení. Signalizuje-li centrum sytosti nedostatek cukru, aktivuje potravové centrum, a touhu po jídle, ale také hladové projevy – tj. hladové stahy 2. Žízeň - mechanizmus spočívá v přítomnosti osmoreceptorů v těchto oblastech hypothalamu, které reagují na změny osmotického v mimobuněčné tekutině. 2. Žízeň - mechanizmus spočívá v přítomnosti osmoreceptorů v těchto oblastech hypothalamu, které reagují na změny osmotického v mimobuněčné tekutině. 3. Sexuální funkce - při poškození zadního hypothalamu dochází k potlačení jednotlivých fází estrogenálního cyklu u ženy. Poškození v tuberální části má za následek znemožnění uvolnění vajíčka z vaječníku.Tato část je také nezbytná pro vznik ženského sexuálního chování, přičemž preoptická část naopak zabezpečuje mužské sexuální chování. 3. Sexuální funkce - při poškození zadního hypothalamu dochází k potlačení jednotlivých fází estrogenálního cyklu u ženy. Poškození v tuberální části má za následek znemožnění uvolnění vajíčka z vaječníku.Tato část je také nezbytná pro vznik ženského sexuálního chování, přičemž preoptická část naopak zabezpečuje mužské sexuální chování. 4. Poškození supraoptické oblasti - znamená vznik žíznivky a nadměrného pití, kvůli neschopnosti udržet vodu v organismu. 4. Poškození supraoptické oblasti - znamená vznik žíznivky a nadměrného pití, kvůli neschopnosti udržet vodu v organismu. 5. Řízení funkcí vegetativního nervstva - stimulací předních jader hypothalamu navodíme tzv. parasympatický efekt – zrychlené dýchání, pocení apod.Stimulace zadních jader hypothalamu naopak vede k tzv. sympatickému efektu – svalové chvění, bušení srdce apod. 5. Řízení funkcí vegetativního nervstva - stimulací předních jader hypothalamu navodíme tzv. parasympatický efekt – zrychlené dýchání, pocení apod.Stimulace zadních jader hypothalamu naopak vede k tzv. sympatickému efektu – svalové chvění, bušení srdce apod. 6. Termoregulace- Zadní hypothalamus řídí celkové reakce na chlad, přední pak na teplo. 6. Termoregulace- Zadní hypothalamus řídí celkové reakce na chlad, přední pak na teplo. 7. Funkční změny - Stimulací posterolaterálního jádra hypothalamu vede ke změnám emotivity, např. k tzv. reakci zdánlivé zuřivosti (sham-rage) apod. 7. Funkční změny - Stimulací posterolaterálního jádra hypothalamu vede ke změnám emotivity, např. k tzv. reakci zdánlivé zuřivosti (sham-rage) apod.

6 Limbický systém Zajišťuje zejména realizaci vzorců chování kontrolovaného hypotalamem. Podílí se na regulaci jejich časového průběhu a zaměření k cíli. Podráždění nebo poškození tohoto systému má za následek zesílení některých emočních reakcí – prudký hněv, agrese, silný strach apod.

7 Jednotlivé pojmy přiřaďte do tabulky – kontrola rovnováhy, hormonální regulace, zesílení emočních reakcí, koordinace záměrných pohybů, integrace regulačních systémů, kontrola dýchání, Prodloužená mícha Mozeček Talamus Hypotalamus Limbický systém


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_PSYPS10460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google