Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou."— Transkript prezentace:

1 Zahraniční obchod Dovozní operace

2 Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí.

3 Dovozní operace Příprava dovozní operace Realizace dovozní operace

4 Příprava dovozní operace Příprava dovozní operace má tyto etapy:  Analýza potřeby dovozu  Vyhledání potenciálních dodavatelů  Vytvoření poptávky  Vyhodnocení nabídek

5 Analýza potřeby dovozu  Cílem je zjistit, zda je určité zboží na domácím trhu, pokud ne, jasně formulovat požadavky na dovoz,  základní požadavky jsou např. druh zboží, kvalita, technické parametry, množství, maximální cena.

6 Vyhledání potenciálních dodavatelů  Pro dovozce jsou důležité informace o spolehlivosti dodavatele, jeho solventnosti a ekonomické síle,  dovozce získá informace např. z těchto zdrojů: veletrhy, výstavy, odborný tisk, instituce – Czech Trade, Hospodářská komora.

7 Vytvoření poptávky  Vybraným dodavatelům z různých zemí pošle dovozce poptávku, ve které uvede zejména charakteristiku výrobku, dodací a platební podmínky,  je nutné, aby z formulace poptávky vyplýval seriózní zájem o koupi.

8 Vyhodnocení nabídek  Oslovení dodavatelé pošlou svoje nabídky, které dovozce vyhodnotí jak po stránce technické, tak i ekonomické,  podle cen uvedených v nabídkách vypracuje předběžné dovozní kalkulace, vybere nejvhodnější nabídku a podle ní vypracuje objednávku.

9 Realizace dovozní operace Fáze realizace dovozní operace:  Sepsání kupní smlouvy  Převzetí zboží  Zaplacení zboží  Výsledná kalkulace

10 Sepsání kupní smlouvy  Podrobnosti ke kupní smlouvě viz. kapitola Vývozní operace,  dovozce je povinen, při nákupu z nečlenských zemí EU, si pro určité druhy zboží opatřit dovozní licenci,  dále si musí od prodávajícího vyžádat osvědčení o původu zboží a další certifikáty, které EU požaduje.

11 Převzetí zboží  Jestliže nejsou přepravní dispozice součástí kupní smlouvy dovozce je povinen přepravní dispozice zaslat ještě před datem expedice,  dovozce může také zajišťovat dopravu a pojištění (záleží však na sjednané dodací podmínce).

12 Zaplacení zboží  Zboží je placeno podle sjednaných platebních podmínek,  zaplacením a převzetím dováženého zboží se dovozní případ uzavírá.

13 Výsledná kalkulace Prostřednictvím výsledné kalkulace se zjišťuje výsledek hospodaření dovozu. Vychází se ze skutečně vynaložených nákladů. Výsledná kalkulace poslouží jako důležitá dokumentace pro stanovení ceny u dalších dovozů. Prostřednictvím výsledné kalkulace se zjišťuje výsledek hospodaření dovozu. Vychází se ze skutečně vynaložených nákladů. Výsledná kalkulace poslouží jako důležitá dokumentace pro stanovení ceny u dalších dovozů.


Stáhnout ppt "Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou."

Podobné prezentace


Reklamy Google