Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sluch a rovnovážné ústrojí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sluch a rovnovážné ústrojí"— Transkript prezentace:

1 Sluch a rovnovážné ústrojí
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Sluchové ústrojí

3 Sluch Sluch člověka dokáže vnímat zvuk v rozsahu frekvencí 20 Hz – 20 000 hertzů. Nejcitlivější je v oblasti 1000 – 3000 Hz, což je oblast frekvence lidského hlasu.

4 Například kočka dokáže vnímat zvuky od 30 – 45 000 Hz, pes 15 – 50 000 Hz a mol až do 150 000 Hz.
 Delfíni, netopýři a mnoho dalších živočichů se pomocí zvuku orientuje – tzv. echolokace.

5 Ucho . Vnitřní ucho Střední ucho Vnější ucho

6 Vnější ucho Skládá se z boltce, zvukovodu a bubínku.
Boltec je tvořen chrupavkou (pouze lalůček chrupavčitou kostru nemá) a směřuje akustické vlny do zvukovodu. Velikost a tvar boltce ale nemá vliv na sluch. Zvukovod je trubice, která má část chrupavčitou a kostěnou. Na konci zvukovodu se nachází bubínek, hranice mezi zevním a středním uchem. Zvuková vlna, která projde zvukovodem, naráží do bubínku a putuje dál do nitra ucha. Délka zvukovodu dospělého člověka je asi 3 cm.

7 Vnější ucho Bubínek je vazivová blanka na konci zvukovodu, cca 0,1 mm silná. Zvuková vlna jej rozechvěje, bubínek ji zesílí a předá do středního ucha. Zdravý bubínek je lesklý a má šedavou barvu. Výstelka zvukovodu obsahuje mazové žlázy, které produkují ušní maz. Zvukovod má samočisticí schopnost – nečistoty jsou z něj vypuzovány směrem ven.

8 Střední ucho bubínková dutina  – Dutina vyplněná vzduchem, ohraničená lebkou. sluchové kůstky  – Jedná se o tři kůstky  kladívko, kovadlinku a třmínek  přenáší zvuk od bubínku do vnitřního ucha ploténka třmínku se dotýká oválného okénka ve vnitřním uchu.

9 Střední ucho Eustachova trubice spojuje bubínkovou dutinu a nosohltan. Vyrovnává tlak ve středním uchu s tlakem v okolním prostředí. svaly středního ucha napínač bubínku třmínkový sval  – připojený ke třmínku, upevňuje třmínkovou ploténku v oválném okénku

10 Vnitřní ucho Vnitřní ucho leží v kostěném labyrintu kosti skalní . Kostěný labyrint částečně kopíruje blanitý labyrint vyplněný endolymfou. Části kostěného labyrintu, které kopíruje blanitý labyrint, jsou 3 polokruhovité kanálky a hlemýžď.

11 Vnitřní ucho Hlemýžď je stočená trubička naplněná tekutinou (endolymfou). Vibrace oválného okénka rozvlní endolymfu. Vlnění endolymfy rozechvěje krycí membránu Corttiho orgánu obsahujícího vláskové buňky (receptory sluchu). Každá buňka má vlásky zapuštěné do krycí membrány a zjišťuje její chvění, o kterém vysílá signály do mozku po sluchovém nervu. Signály jsou vnímány jako zvuk.

12 Vestibulární orgán Rovnovážný (vestibulární) orgán slouží k detekci polohy a zrychlení. Skládá se z vejčitého a kulovitého váčku, které detekují polohu a tří polokruhovité kanálky detekující zrychlení. Ve váčcích jsou dvě na sebe kolmé vrstvy vláskových buněk s vlásky zapuštěnými do rosolu obsahujícímu krystalky uhličitanu vápenatého.

13 Vestibulární orgán K vnímání zrychlení slouží vláskové buňky na začátku a na konci polokruhovitých kanálků, které vnímají změny v proudění endolymfy v kanálcích. Předrážděním tohoto orgánu vzniká mořská nemoc.

14 Použité materiály Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, ISBN Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: Chittka L, Brockmann. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné z: Chittka L, Brockmann. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné z: Paul Jules. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z: David Benbennick. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z: NASA. In:wikiskripta.eu [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Sluch a rovnovážné ústrojí"

Podobné prezentace


Reklamy Google