Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY. 7.5.2013 CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY. 7.5.2013 CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit?"— Transkript prezentace:

1 CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY

2 7.5.2013 CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit? Jaký je optimální poměr zajištění? Kdy vstoupit do zajištění? Jak zajištěním neohrozit kovenanty? pro investování Jak rozložit kreditní/úrokové/cenové riziko? Může banka navrhnout benchmark pro portfolio klienta? Sledování výkonnosti a obnovování investic...

3 7.5.2013 CORPORATE GOVERNANCE ŠKOLENÍ 70% CFO uvedlo, že pracovníci fin. oddělení nemají dostatečné znalosti aplikace do praxe

4 7.5.2013 CORPORATE FUNDING SROVNÁNÍ FINANČNÍCH UKAZATELŮ PODNIKU S KONKURENCÍ (NAPŘ. NASTAVENÍ WACC) ANALÝZY TRENDŮ DANÉHO ODVĚTVÍ ANALÝZY DLUHOVÝCH TRHŮ OTEVŘENOST INFORMACÍ O NAŠEM ÚVĚROVÉM RATINGU informování o interních restrikcích banky (odvětvové,....), volné limity na bankovní protistrany (pro zrychlení zpracování L/Cs)

5 7.5.2013 CASH MANAGEMENT NEJČASTĚJI ZMIŇOVANÁ OBLAST reporting o BÚ, centrální billing administrativní náročnost podpora propojení ERP klient – banka export výpisů bez EB standardní akceptace MT101 normování pole 86: v MT940 či GVC kódu implementace a fungování direct debits (CZ i SEPA) transparentnost poplatků

6 7.5.2013 RISK MANAGEMENT OBECNÉ sjednocení názvosloví (např. duální depo x zvýhodněný vklad,...) transparentnost opčních struktur reporting – integrace do EB či jiného multifunkčního kanálu nezávislé vyhodnocování situace fin. řízení (potvrzení KPIs) Treasury Cockpits – jsou použitelné?

7 7.5.2013 RISK MANAGEMENT zajišťovací účetnictví přecenění – transparentnost udržování archivu přecenění (pro klienta) podpora při hodnocení efektivity

8 7.5.2013 CORPORATE FUNDING FUNDING Jak si řídíme riziko refinancování? Která z možností je nejlepši (rozložení splatností, diverzifikace poskytovatelů, přebytek finančních zdrojů, zásoba likvidních aktiv)? Nastavení pojistné zásoby hotovosti (Jak ji stanovit?) Jsou důležitější kovenanty či cena? Máme nastaveno interní sledování plnění kovenantů (i nefinančních)?

9 7.5.2013 CORPORATE FUNDING ŘÍZENÍ VLASTNÍHO KREDITNÍHO RIZIKA Sledujeme si toto riziko? Jak komunikujeme s poskytovateli zdrojů a uživateli informací (banky, pojišťovny, ratingové agentury)? Má treasury komunikovat s dodavateli/zákazníky? Máme připravené stresové scénáře (pokles tržeb, nárůst nákladů, výpadek výroby,...)? Jak flexibilně dokážeme upravit vlastní kapitálovou strukturu?

10 7.5.2013 COUNTERPARTY RISK OBCHODNÍ PROTISTRANY Máme nastavené limity? Kdo je nastavuje – je oddělené řízení rizika? Vyplatí se využívat pojištění? Jaké využít informační zdroje? Je dobré mít stanovený maximání a minimální kredit? Jak se zachovat v průběhu krize, když neexistuje ochota pojišťoven? Jak nakládat s dodavateli – je třeba je testovat také? Nastavovat dle výkazů skupiny či jednotlivých subjektů?

11 7.5.2013 COUNTERPARTY RISK FINANČNÍ PROTISTRANY Má význam nastavovat limit pro poskytovatele kapitálu? Použít rating či Credit Default Swapy? Je třeba rozlišovat instrumenty (úvěrové linky, deriváty, L/Cs,...)? Jak přistupovat k „Set-off clauses“ ve smlouvách? Jaké je správné pořadí (Jistota, Likvidita, Výnos)?

12 7.5.2013 WORKING CAPITAL MANAGEMENT PROBÍHÁ KOMUNIKACE S PRODEJEM / NÁKUPEM / INVESTICEMI? EXISTUJE ALCO? SLEDUJEME OBRÁTKU PRACOVNÍHO KAPITÁLU? ZNÁME OBRÁTKU PRACOVNÍHO KAPITÁLU V NAŠEM ODVĚTVÍ? MAJÍ JEDNOTLIVÉ SLOŽKY ŘÍZENÍ ČÁST ODMĚN NA KPIs ZALOŽENÝCH NA OBRÁTCE?

13 7.5.2013 WORKING CAPITAL MANAGEMENT SLOŽKY PRACOVNÍHO KAPITÁLU ZÁSOBY Máme alespoň částečný vliv na stav zásob? Máme nastavené limity na objem a hodnotu zásob? Dokážeme projektovat vývoj zásob (např. při předzásobení)? Dokážeme zásoby případně odprodat? POHLEDÁVKY Máme přehled o platebních podmínkách? Máme nastavený limit na obrátku pohledávek? Dokážeme ovlivnit doby splatnosti vůči zákazníkům?

14 7.5.2013 WORKING CAPITAL MANAGEMENT FINANČNÍ AKTIVA Koncentrujeme hotovost či máme nevyužité bilance na účtech? Máme likvidní rezervu uloženu efektivně? ZÁVAZKY Známe a dokážeme ovlivnit platební podmínky? Dokáže treasury podpořit nákup / prodej nabídkou efektivního financování?


Stáhnout ppt "CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY. 7.5.2013 CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit?"

Podobné prezentace


Reklamy Google