Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody."— Transkript prezentace:

1

2

3 KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody končí v Severním moři. Kamenice pramení poblíž Hejnic pod Holubníkem. Teče přes Kristiánov a Josefův Důl, kde naplňuje největší vodní nádrž, sloužící k zásobování Liberce a Jablonce n. N. pitnou vodou, a vtéká na tanvaldské území. Zde se do ní vlévá říčka Desná. Na své cestě z Tanvaldu do Plavů je několikrát „lapena“ do tunelu či továrních náhonů, aby posloužila lidem v malých vodních elektrárnách a teprve za továrnou „ Na Mlejnskách“ se znovu svobodně rozbíhá říčním korytem mezi kameny, které jí daly jméno. Svou 36 km dlouhou pouť končí u Spálova, kde se vlévá do Jizery. Kolem nejkrásnějšího úseku řeky Kamenice z Plavů do Spálova vybudoval dnes již neexistující Klub českých turistů ve Velkých Hamrech v roce 1912 Palackého stezku, na které se prý některá místa vyrovnají alpským scenériím. Půjdete-li se o tom přesvědčit, neopomeňte navštívit zříceninu hradu Návarov, který byl ve 14. století postaven na vysokém skalním ostrohu nad Kamenicí jako pomezní strážní hrad. Ve Spálově by byla škoda nevšimnout si hydroelektrárny, která přes svůj úctyhodný věk (od roku 1924) pracuje dodnes.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23


Stáhnout ppt "KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody."

Podobné prezentace


Reklamy Google