Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Architektura 20.století Téma Architektura 20.století Tematická oblast Architektura 20.století Název Soudobá architektura a její vývoj II. – bruselský styl AutorIng. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročníkříjen 2013, stavebnictví, 3. ročník Anotacesoudobá architektura – bruselský styl Přínos/cílové kompetenceseznámit žáky se soudobou architekturou VY_32_INOVACE_39_18

2  CÍLE KAPITOLY  je to moderní architektonický styl.  název vychází z francouzského béton brut, („drsný beton“).  k hlavním brutalistickým tvůrcům patří Le Corbusier, v jehož díle se náznaky brutalismu objevovaly od třicátých let.  architekt tím reagoval na přílišnou jednotvárnost funkcionalistických staveb.

3  RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY  Bruselský styl je vžitý název pro výtvarný styl, uplatňující se v architektuře a užitém umění v Československu na konci 50., v 60. a 70. letech 20. století.

4  ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU  na tuto kapitolu si rezervujte dvě vyučovací hodiny.  KLÍČOVÁ SLOVA  Bruselský styl je vžitý název pro výtvarný styl, uplatňující se v architektuře a užitém umění v Československu na konci 50., v 60. a 70. letech 20. století.

5  ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA:  ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: Bruselský styl je vžitý název pro výtvarný styl, uplatňující se v architektuře a užitém umění v Československu na konci 50., v 60. a 70. letech 20. století. Název je odvozen od fenomenálního úspěchu, který zaznamenala československá účast na EXPU 58 v Bruselu a který motivoval československou společnost k hledání nového vizuálního stylu v architektuře a užitém umění.

6  Základní charakteristika: Bruselský styl je vžitý název pro výtvarný styl, uplatňující se v architektuře a užitém umění v Československu na konci 50., v 60. a 70. letech 20. století. Název je odvozen od fenomenálního úspěchu, který zaznamenala československá účast na EXPU 58 v Bruselu a který motivoval československou společnost k hledání nového vizuálního stylu v architektuře a užitém umění.

7  Základní charakteristika: Prvotním impulzem pro vznik tohoto stylu byl zánik socialistického realismu jako oficiálního výtvarného směru. Ve vzniklé uvolněné atmosféře byla připravována československá účast na EXPU 58, která byla později v celosvětové konkurenci oceněna Zlatou hvězdou pro nejlepší expozici. Pavilon Československa sestával ze dvou objektů, jejichž autory byli architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný. Prvním objektem byl samotný výstavní pavilon, druhým restaurace.

8  Charakteristické rysy: Bruselský styl se oproti tomu vyhraňuje orientací na nové materiály a technologie a s nimi spjatý estetický výraz stavby, orientace na sklo, ocel a plast, na úzkou spolupráci architektů s výtvarníky. Typická je pro něj inovace, barevnost, geometrické hříčky.

9  Charakteristické rysy: V architektuře pak konsensus mezi hodnotami funkcionalismu a silným výtvarným účinkem. Využívá křivkové tvary, experimentální využití laminátu a hliníku, lehké točité schodiště.

10  PŘÍKLADY ARCHITEKTONICKÝCH REALIZACÍ:  PŘÍKLADY ARCHITEKTONICKÝCH REALIZACÍ:  PAVILON Z NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI  PAVILON Z NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI - Alexa Z., Lederer F., Pospíšil Z., Denk Z., Steinhauser M.  Plavecký stadion v Podolí - Podzemný R.F.

11 ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ SOUDOBÁ ARCHITEKTURA – BRUSELSKÝ STYL PAVILON Z NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ SOUDOBÁ ARCHITEKTURA – BRUSELSKÝ STYL PAVILON Z NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI

12

13

14

15

16

17

18

19

20  PŘÍKLADY ARCHITEKTONICKÝCH REALIZACÍ:  PŘÍKLADY ARCHITEKTONICKÝCH REALIZACÍ:  PAVILON Z NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI  PAVILON Z NA BRNĚNSKÉM VÝSTAVIŠTI - Alexa Z., Lederer F., Pospíšil Z., Denk Z., Steinhauser M.  PLAVECKÝ STADION V PODOLÍ  PLAVECKÝ STADION V PODOLÍ - Podzemný R.F.

21  Plavecký stadion Podolí je velké pražské sportovní a rekreační zařízení ČSTV, které se nachází v jižní části hlavního města Prahy při pravém břehu řeky Vltavy v pražské čtvrti Podolí v bývalém Podolském lomu, bezprostředně pod Kavčími horami, nedaleko od Podolské vodárny u Veslařského ostrova. Jedná se o velké centrum plaveckých sportů, které zahrnuje krytý bazénsportovní rekreačníPrahyVltavyPodolíPodolském lomuKavčími horami Podolské vodárnyVeslařského ostrova bazén

22  50 metrů a dva venkovní bazény, z toho jeden 50 metrů dlouhý a jeden 33 metrů dlouhý. Oba dva padesátimetrové bazény mají osm plaveckých drah. Menší venkovní bazén je určen pro skoky do vody a vodní pólo. U venkovních bazénů je k dispozici tribuna pro 11 853 sedících diváků.metrůskoky do vody vodní pólo

23  Druhá skokanská věž v areálu se nachází u krytého bazénu. Na stadionu je pravidelně pořádáno letní Mistrovství republiky v plavání a od 8. do 12. července 2009 stadion hostil Mistrovství Evropy juniorů v plavání. Mistrovství republiky v plaváníMistrovství Evropy juniorů v plavání  Pro rekreaci Pražanů se zde nachází i velký tobogán, dětské brouzdaliště, sauny,solária apod.tobogánbrouzdalištěsaunysolária  Plavecký stadion Podolí

24  Do provozu byl uveden v roce 1965 v bývalém Podolském vápencovém lomu, který po ukončení těžby vápence sloužil jakožto provizorní skládka popela a stavebního odpadu, v jeho areálu se nachází přírodní památka Podolský profil.1965vápencovémlomuskládka popelaPodolský profil

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38  SHRNUTÍ KAPITOLY  Bruselský styl se oproti tomu vyhraňuje orientací na nové materiály a technologie a s nimi spjatý estetický výraz stavby, orientace na sklo, ocel a plast, na úzkou spolupráci architektů s výtvarníky.

39  SHRNUTÍ KAPITOLY  Typická je pro něj inovace, barevnost, geometrické hříčky.  V architektuře pak konsensus mezi hodnotami funkcionalismu a silným výtvarným účinkem.  Využívá křivkové tvary, experimentální využití laminátu a hliníku, lehké točité schodiště.

40  KRESBY A FOTOGRAFIE:  HAAS, Felix. Architektura 20. století. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, n.p., 1980. ISBN 14-706-80. S. 315.  GÖSSEL, Peter; LEUTHÄUSER, Gabriele. Architektura 20. století. Praha : Slovart, 2003. ISBN 3-8228-2568-9.ISBN 3-8228-2568-9  KRIER, Léon. James Stirling: Buildings and projects 1950-1974. [s.l.] : Verlag Gerd Hatje, 1975.  GIROUARD, Mark. Big Jim - The Life and Work of James Stirling. London : Verlag Gerd Hatje, 1998.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google