Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naše město Zruč nad Sázavou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naše město Zruč nad Sázavou."— Transkript prezentace:

1 Naše město Zruč nad Sázavou

2 Obsah prezentace Historie města Náměstí MuDr. J. Svobody Zámek
Zámecký park „Stará škola“ Nádraží Fotbalový stadion Chatová oblast Rákosí Řeka Sázava

3 Historie města 1328 – první dochovaná písemná zmínka o Zruči
1561 – Zruč povýšena na městečko, rodový erb Kaleniců se stal základem pro městský znak 1885 – koupili Zruč Schebkové, postarali se o přestavbu zámku a vystavěli místní železnice 1939 – přišla firma Baťa ze Zlína a začala podnikat v obuvnické výrobě 2003 – zámek se stal majetkem města Zruče

4 Znak Zruče nad Sázavou Jako městský znak byl pojat rodový erb Kaleniců – dva spojené stříbrné buvolí rohy na červeném štítě.

5 Stará Zruč

6 Náměstí MuDr. J. Svobody Dříve se toto náměstí jmenovalo Klementa Gottwalda, ale od roku 1990 nese jméno po MuDr. Josefovi Svobodovi, který byl prvním zručským lékařem. Na náměstí se nacházejí různé obchody – cukrárna, zoomarket, drogerie, pošta, optika, ochody s oblečením, železářství, papírnictví a další…

7 Historické foto náměstí

8 Zámek Dřívější hradiště stávalo poblíž dnešního zámku. Původně středověký hrad významného rodu pánů z Kolowrat koncem 18. století vyhořel V roce 1891, kdy ve Zruči působil rod Schebků byl zámek přestavěn do pseudogotického stylu, čímž získal svou dnešní podobu. Nachází se uprostřed udržovaného parku, do kterého jsou zakomponovány i zbytky opevnění někdejšího hradu.

9 Pohledy na zámek

10 Interiér zámku

11 Zámecký park První zmínka o parku existuje z roku V roce 1833 koupili zručské panství Löwenthalové a kromě opravy zámku se pustili do úpravy jeho okolí. Dobu dávno minulou připomíná Kolowratská věž a dochovaná část původního opevnění.

12 Zámecký park Ozdobou dnešního parku je několik starých stromů, altánek, jezírko, kašna, sochy, letní kino, zámecká brána, Kolowratská věž a dochované opevnění…

13 Zámecký park

14 Kostel Povýšení sv. Kříže
Další dominantou města je původně gotický kostel Povýšení svatého Kříže pocházející ze 13. století. V roce 1649 byl kostel barokně přestavěn, ale poté byl zničen při požárech v letech 1781 a Následně byl znovu obnoven a postupně přestavěn do dnešní podoby.

15 „Stará škola“ O zručské škole sahají nejstarší záznamy do roku 1654, kdy byla budova školy z části dřevěná a při požáru v roce 1826 lehla popelem. V roce 1841 byla postavena škola znovu. Do dnešní podoby byla upravena v roce V současné době tento objekt není využíván a chátrá.

16 Nádraží Adolf Schebek nechal vystavět místní železnice. V roce 1903 projíždí městem první lokomotiva. V roce 1904 se začalo se stavbou trati Zruč – Kutná Hora. Železnice změnila život v městečku.

17 Fotbalový stadion Asi v letech 1910 bylo postaveno fotbalové hřiště, přibližně v místech, kde se nachází dnes. První fotbalový klub SK Zruč byl založen v roce Zručští fotbalisté v současné době využívají dvě travnatá hřiště s umělým zavlažováním.

18 Chatová oblast Rákosí Kemp Rákosí nabízí sezonní ubytování od června do září (pod domluvě i mimo hlavní sezonu) ve srubech a chatkách i přenocování pro vodáky ve vlastních stanech. Dále nabízí možnost polepenze či celodenního stravování ve vlastní restauraci s terasou. V kempu se nachází hřiště, bazén a dětský koutek.

19 Řeka Sázava Sázava je rájem vodáků, chatařů a rybářů. Přes řeku je ve Zruči jeden most pro automobily a dvě lávky pro pěší. Podél řeky vede nová cyklostezka, kterou využívají i obyvatelé k procházkám. Cyklostezka spojuje „starou“ a „novou“ část města.

20 KONEC Vytvořila: Nulíčková Kristýna
Zdroje: Propagační letáky a průvodcovské materiály zámku Kniha – Zruč nad Sázavou včera a dnes


Stáhnout ppt "Naše město Zruč nad Sázavou."

Podobné prezentace


Reklamy Google