Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klára Šeďová, Jiří Zounek. Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klára Šeďová, Jiří Zounek. Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Klára Šeďová, Jiří Zounek

2 Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím hloubkových rozhovorů s učiteli a videonahrávek jejich vyučovacích hodin 2. Fáze kvantitativní – plošné ověřování výsledků 1. fáze pomocí dotazníkového šetření

3 V současné době se české školy nacházejí uprostřed procesu masivní technologizace. Mnozí odborníci předpokládají, že zavádění ICT do výuky povede k inovaci v konstruktivistickém stylu. Ve skutečnosti však existuje velmi málo empirických zpráv o tom, k čemu učitelé ICT reálně používají a jaké jsou výukové efekty tohoto použití.

4 Zapojování ICT do výuky lze sledovat ve dvou dimenzích: 1. Didaktické = rovina přenosu a konstruování znalostí a dovedností 2. Vztahové = rovina učitelské moci a jejího uplatňování

5 Moc připsaná Moc výkonná Moc odměňovací Moc expertní Moc vztahová

6 Problematizace expertní moci - vede učitele k rozhodnutí používat ICT Problematizace výkonné moci – je důsledkem tohoto rozhodnutí

7 ICT jako dvojitá past. Učitelé se snaží labilní situaci dostat znovu pod kontrolu. Za tímto účelem rozvíjejí řadu strategií s cílem omezit rizika plynoucí z přítomnosti ICT ve škole.

8 ICT jsou používány jako „bonbónek“. Učitel takto posiluje svoji odměňovací moc, která má substituovat narušenou moc výkonnou.

9 Co je dovoleno, může být i odepřeno. Odměňovací moc je transformována na moc výkonnou.

10 Informační tok je urychlován směrem k učiteli, zpomalován směrem k žákům. Hraje se o zakonzervování expertní moci.

11 Nepříjemné pravomoci učitel odevzdává technologiím, příjemné si ponechává. Moc výkonná a expertní se transformuje na moc vztahovou.

12 Sladění technologického a učitelského ohniska: divergentní úkoly, symetrizace vztahů, rozostření rozdílu mezi osvojeným věděním a schopností vědění rychle zkonstruovat. Expertní i výkonná moc jsou získávány novými prostředky.

13 Volba té které strategie je výsledkem procesu, do nějž vstupuje řada faktorů. V průběhu práce s ICT dochází k transformacím mocenských bází – vstup ICT do škol rozhýbává tradiční mocenské vzorce.

14 Proměny mocenských vzorců jsou jedním z nezamýšlených důsledků implementace ICT do škol. Technologizace škol vychází z nejvyšších pater vzdělávací politiky, konečné zpracování změn leží na bedrech jednotlivých učitelů. Ti činí konkrétní rozhodnutí a aktivně rozvíjejí vlastní strategie zvládání změn, které technologie do škol přinášejí.


Stáhnout ppt "Klára Šeďová, Jiří Zounek. Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google