Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním."— Transkript prezentace:

1 Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním japonských měst Hirošima a Nagasaki (bezpodmínečná kapitulace byla podepsána 2. září). Během tohoto období stále rostl význam vzdušných sil na taktické, operační i strategické úrovni, ale až zničením Hirošimy a Nagasaki se jasně ukázalo, že se vzdušné síly staly rozhodujícím prvkem nového uspořádání světa, které vyplynulo z výsledků druhé světové války.

2 Průzkumné a stíhací letouny za druhé světové války.
Už na počátku války se ukázalo, že většina lehčích, pomalých typů průzkumných letounů (Lysander, Hs 126, Fw 189 ap.) je použitelná pouze při naprosté vzdušné převaze nad protivníkem. A protože se střetávala srovnatelně silná letectva, musely začít plnit taktické průzkumné úkoly rychlé letouny stíhací, případně dobře vyzbrojené lehké a střední bombardovací letouny a strategický průzkum se přesunul do velkých výšek. Dělostřelecké pozorování bylo svěřeno nejslabším letounům (Aeronce L-3, Piper L-4 ap.), které nejsnáze unikaly pozornosti nepřítele.

3 Rozdíl letadel od vzniku po druhou světovou válku
Zde vidíte první letadlo, které bylo vyrobeno. Letadlo dostalo jméno Wright Flyer. Zde na obrázku vidíte Faire Battle. Vyrobilo ho britské letectvo pro průzkum.

4 Stíhací letouny britské armády
Vickers Supermarine Spitfire byl britský jednomístný stíhací letoun sloužící v RAF a v letectvech dalších spojeneckých armád během druhé světové války. Letoun tvořil spolu s Hurricany základ britského stíhacího letectva během bitvy o britanii.

5 Letouny Československé armády Letecké oddíly v SSSR
1. československá smíšená letecká divize vznikla z jednotek tvořených československými piloty v Sovětském svazu, na základě dohod mezi exilovým ministerstvem obrany v Londýně a vojenskými zástupci v Sovětském svazu. Dne 3. května 1944 vznikla na území Sovětského svazu128. československá stíhací peruť, která byla 3. června po doplnění přejmenována na 1. československý stíhací letecký pluk v SSSR. Jeho vytvoření předcházela dlouhá řada jednání mezi londýnským ministerstvem obrany a členy vojenské mise v SSSR.

6 RAF Royal Air Force (RAF) je vojenské letectvo britských ozbrojených sil. Jde o nejstarší nezávislé vojenské letectvo na světě, které vzniklo 1. dubna1918 sloučením Royal Flying Corps a Royal Naval Air Service. RAF od té doby hrálo významnou roli v britské vojenské historii, především během druhé světové války. Od července 1940 do října téhož roku probíhala takzvaná Bitva o Británii. RAF se ubránila mnohonásobné přesile Luftwaffe a zabránila tak Hitlerovi podniknout operaci-Lvoun-invazi do Británie.

7 Vysvětlivky SSSR=Svaz sovětských socialistických republik
Hirošima a Nagasaki=Dvě japonská města zničena americkými letouny, které shodily atomové bomby Copyrights Petr Mančík®


Stáhnout ppt "Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním."

Podobné prezentace


Reklamy Google