Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MLŽI Štverka M..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MLŽI Štverka M.."— Transkript prezentace:

1 MLŽI Štverka M.

2 Popis jsou bezobratlí vodní (mořští i sladkovodní) živočichové, patřící do kmene měkkýšů. Je známo kolem druhů mlžů. Mlži jsou měkkýši s výraznou bilaterální symetrií a redukovanou hlavou. Plášť tvoří dva laloky, každý vylučuje jednu lasturu Mají tři otvory: přijímací, vyvrhovací a otvor pro vysouvání svalnaté nohy.

3 Schránka 2 lastury - leva a prava. Mezi vrcholy leží zámkové políčko. Zámek tvoří zuby. Povrch misek nese koncentrickou (přírůstkové linie, valy) nebo radiální (žebra, žebírka, linie) ozdobu – ty slouží např. k zahrabávání do sedimentu

4 Paleontologie Mlži se objevují ve spodním kambriu, většího rozšíření dosahují od svrchního ordoviku. Ve sladkovodním prostředí se mlži objevili na počátku karbonu. Četné dnes žijící čeledi a rody můžeme vysledovat hluboko do minulosti (křída, jura), s drobnými tvarovými a funkčními změnami V současnosti dosahují maximálního rozvoje v geologické historii s asi 8 tis. druhy.

5 Ekologie Mlži žijí v moři, jen malá část osídlila i sladké vody.
Žijí převážně hrabavě, více či méně zaboření do sedimentu. Přechod k přisedlému způsobu života vedl k tvorbě přichycovacích orgánů Někteří mlži vrtají do pevných pokladů, který mechanicky nebo chemicky narušují

6 Rozmnožování Mlži jsou obvykle gonochoristé (jednopohlavní). Mají většinou nepřímý vývin, oplození je vnější. Mlži mohou mít dva druhy larev. Veliger je mořská a glochidie je sladkovodní a cizopasí na rybách.

7 škeble říční

8 rozchlipka písečná

9 srdcovka jedlá

10 zéva velká

11 KONEC Zdroje:


Stáhnout ppt "MLŽI Štverka M.."

Podobné prezentace


Reklamy Google