Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Postižení hlavního tématu textu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Postižení hlavního tématu textu"— Transkript prezentace:

1 Postižení hlavního tématu textu

2 V heslech vyjádřete, o čem se v úryvku vypovídá: Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi. A ten vymyslel tento dort. Až jeho syn vylepšil tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. V roce 1876 Eduard Sacher také založil restauraci a Hotel Sacher.

3 Je pravdivé tvrzení, že současnou podobu Sacherova dortu vytvořil v roce 1832 Franz Sacher? Podtrhněte tu část textu, která dokazuje vaše tvrzení. Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi. A ten vymyslel tento dort. Až jeho syn vylepšil tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. V roce 1876 Eduard Sacher také založil restauraci a Hotel Sacher.

4 Vysvětlete užité horizontální členění textu
Vysvětlete užité horizontální členění textu. Navrhněte možné funkční vertikální členění textu. Dokažte, je-li aktuální členění textu objektivní, nebo subjektivní. Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi. A ten vymyslel tento dort. Až jeho syn vylepšil tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. V roce 1876 Eduard Sacher také založil restauraci a Hotel Sacher.

5 Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy 16tiletý FRANZ SACHER ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha dal příkaz šéfkuchaři připravit nějakou specialitu pro výjimečné hosty šéfkuchař byl právě nemocný rozkaz se dostal až k Franzovi Sacherovi. - vymyslel tento dort - jeho syn vylepšil tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let (u císařského a královského dvorního cukráře Demela) Od té doby je Sacher jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. V roce 1876 Eduard Sacher také založil restauraci a Hotel Sacher. Zhodnoťte formální úpravu původního textu z hlediska recepce textu.

6 V heslech vyjádřete, o čem se v úryvku vypovídá: Möbiův proužek si můžeme snadno vyrobit, stačí vzít list papíru a ustřihnout z něho proužek. Pak se stočí do kruhu, aby se oba konce překrývaly. Jeden z nich otočíme o 180 stupňů a konce slepíme k sobě. Prstenec, který takto vznikl má jenom jednu plochu. To lze snadno ověřit. Když začneme v jeho libovolném místě kreslit čáru, dostaneme se nakonec do počátečního bodu a zjistíme, že čára se táhne jak na straně, která nám připadá vnější, tak i na straně zdánlivě vnitřní. Ve skutečnosti je tomu jinak, proužek má pouze jednu stranu, která je zároveň rubem i lícem a zároveň jedinou hranu. Nejpřekvapivější vlastnost Möbiova proužku se projeví, když ho podélně rozpůlíme. Podle zkušenosti s běžnými prstenci o dvou stranách a dvou hranách (jako je například pruh slepený z papíru, jehož konce jsme neotočili o 180 stupňů) víme, že by měly vzniknout dva kroužky o poloviční šíři, ale s Möbiovým proužkem je to jinak.

7 Vysvětlete užité horizontální členění textu.
Navrhněte možné funkční vertikální členění textu. Dokažte, je-li aktuální členění textu objektivní, nebo subjektivní. Möbiův proužek si můžeme snadno vyrobit, stačí vzít list papíru a ustřihnout z něho proužek. Pak se stočí do kruhu, aby se oba konce překrývaly. Jeden z nich otočíme o 180 stupňů a konce slepíme k sobě. Prstenec, který takto vznikl má jenom jednu plochu. To lze snadno ověřit. Když začneme v jeho libovolném místě kreslit čáru, dostaneme se nakonec do počátečního bodu a zjistíme, že čára se táhne jak na straně, která nám připadá vnější, tak i na straně zdánlivě vnitřní. Ve skutečnosti je tomu jinak, proužek má pouze jednu stranu, která je zároveň rubem i lícem a zároveň jedinou hranu. Nejpřekvapivější vlastnost Möbiova proužku se projeví, když ho podélně rozpůlíme. Podle zkušenosti s běžnými prstenci o dvou stranách a dvou hranách (jako je například pruh slepený z papíru, jehož konce jsme neotočili o 180 stupňů) víme, že by měly vzniknout dva kroužky o poloviční šíři, ale s Möbiovým proužkem je to jinak.

8 Promyslete, jak by se měnila forma výpovědi, kdyby se změnila jaho forma z monologické na dialogickou. Möbiův proužek si můžeme snadno vyrobit, stačí vzít list papíru a ustřihnout z něho proužek. Pak se stočí do kruhu, aby se oba konce překrývaly. Jeden z nich otočíme o 180 stupňů a konce slepíme k sobě. Prstenec, který takto vznikl má jenom jednu plochu. To lze snadno ověřit. Když začneme v jeho libovolném místě kreslit čáru, dostaneme se nakonec do počátečního bodu a zjistíme, že čára se táhne jak na straně, která nám připadá vnější, tak i na straně zdánlivě vnitřní. Ve skutečnosti je tomu jinak, proužek má pouze jednu stranu, která je zároveň rubem i lícem a zároveň jedinou hranu. Nejpřekvapivější vlastnost Möbiova proužku se projeví, když ho podélně rozpůlíme. Podle zkušenosti s běžnými prstenci o dvou stranách a dvou hranách (jako je například pruh slepený z papíru, jehož konce jsme neotočili o 180 stupňů) víme, že by měly vzniknout dva kroužky o poloviční šíři, ale s Möbiovým proužkem je to jinak.

9 Laik: A co je divné na tomto proužku?
Laik: Jak bych si mohl vyrobit Möbiův proužek? Fyzik: Möbiův proužek si můžeme snadno vyrobit, stačí vzít list papíru a ustřihnout z něho proužek. Pak se stočí do kruhu, aby se oba konce překrývaly. Jeden z nich otočíme o 180 stupňů a konce slepíme k sobě. Laik: A co je divné na tomto proužku? Fyzik: Prstenec, který takto vznikl má jenom jednu plochu. Laik: To není možné! Fyzik: To lze snadno ověřit! Když začneme v jeho libovolném místě kreslit čáru, dostaneme se nakonec do počátečního bodu a zjistíme, že čára se táhne jak na straně, která nám připadá vnější, tak i na straně zdánlivě vnitřní. Laik: A jak je to možné? Fyzik: Ve skutečnosti je tomu jinak, proužek má pouze jednu stranu, která je zároveň rubem i lícem a zároveň jedinou hranu…


Stáhnout ppt "Postižení hlavního tématu textu"

Podobné prezentace


Reklamy Google