Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. V Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA V_Čj, DUM 12 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Svatý Václave Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Slouží při výuce literární výchovy v 7.ročníku. Vede k vyhledávání informací z textu a rozšiřování všeobecného kulturního rozhledu. Metodické zhodnocení: Využit v ČJ – literární výchova 25.10.2011, třída 7.B Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Skalická

2 Svatý Václave Čítanka 7, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia str.17 Svatý Václave + Václav, český kníže a mučedník 1.Rodiče Václava se jmenovali: ___________________ a __________________. 2.Vychovávala ho babička__________________. 3.Je osloven „kněže.“ Jeho titul je____________. 4.„Kyrieleison“ znamená ___________________. 5.Je označován jako patron_________________ a__________, _________, _________ a __________.

3 6. Vypiš z textu z 12. století 2 zastaralé tvary slov a uveď v dnešním tvaru ___________=____________ 7. Vypiš z textu z 15. století 2 zastaralé tvary slov a uveď v dnešním tvaru ___________=____________ 8. Václavův život skončil v roce ______ ve městě_______________ u vrat ___________, kde byl__________.

4 Z Kosmovy kroniky české Čítanka 7, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia str.19 1.Kosmova kronika byla napsána v jazyce______________. 2.Bratr__________ pozval Václava na________, kde ho dal_____________, aby mohl převzít ____________. 3. Podobně jako biblická postava_________ spáchal ________ ____________.(Kdo? Co?)

5 Řešení: 1.Rodiče Václava se jmenovali: Vratisla v a Drahomíra. 2.Vychovávala ho babička Ludmila. 3.Je osloven „kněže.“ Jeho titul je kníže. 4.„Kyrieleison“ znamená Pane, smiluj se. 5.Je označován jako patron české země a sládků, vinařů, šlechty a kléru=kněží.

6 6. Vypiš z textu z 12. století 2 zastaralé tvary slov a uveď v dnešním tvaru za ny = za nás žádámy = žádáme 7. Vypiš z textu z 15. století 2 zastaralé tvary slov a uveď v dnešním tvaru všemohúcie = všemohoucí pomnieti = pamatovat 8. Václavův život skončil v roce 935 ve městě Stará Boleslav u vrat kostela, kde byl zavražděn.

7 Z Kosmovy kroniky české 1.Kosmova kronika byla napsána v jazyce latinském. 2.Bratr Boleslav pozval Václava na hostinu, kde ho dal zavraždit, aby mohl převzít vládu v zemi. 3. Podobně jako biblická postava Kain spáchal Boleslav bratrovraždu.

8 Použité zdroje: LEDERBUCHOVÁ, Ladislava, BERÁNKOVÁ, Eva. Čítanka 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2004. ISBN 80-7238-323-X, s. 17,19


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146."

Podobné prezentace


Reklamy Google