Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník."— Transkript prezentace:

1 Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

2 Přístavy Kontejnerové Říční Otevřené Doky Zbožové Zásobovací Dovozní
Vývozní Osobní

3 Přístavy Hrají důležitou úlohu v celém světovém dopravním systému.
Vznikaly převážně v zátokách nebo v ústích řek. Účelem je bezpečné kotvení, zajištění snadné nakládky a vykládky zboží a přepravování osob.

4 Dovozní přístavy Nejvíce se dováží:
V jejich obratech nákladů převažuje vykládka nad nakládkou. Většinou u ekonomicky vyspělých států. Nejvíce se dováží: ROPA -> Saudská Arábie, Kuvajt, Írán, Mexiko, Indonésie, Aljaška ŽELEZNÁ RUDA -> Brazílie, Austrálie, Kanada, Norsko UHLÍ -> USA, Jihoafrická republika, Austrálie

5 Vývozní přístavy V jejich obratech nákladů převažuje nakládka nad vykládkou. Většinou u rozvojových zemích, ale i u některých vyspělých zemích specializovaných na vývoz určitého substrátu.

6 Největší přístavy světa
Mezi největší přístavy světa patří: Šanghaj (Čína) Rotterdam (Holandsko) Singapur New York (USA) Antverpy (Belgie) Hongkong (Čína) Hamburg (Německo)

7 Šanghaj Rozkládá se v ústí řeky Jang-c'-ťiang do Východočínského moře.
Od roku 2004 největší přístav světa. Roční obrat je více než 400 milionů tun nákladu. Jedno z hlavních středisek obchodu se Západem.

8

9 Rotterdam Největší přístav v Evropě, druhé největší město v Holandsku.
Námořní komplex Europort. Do roku 2004 největší přístav na světě. Nachází se zde Námořní muzeum.

10

11 Singapur Křižovatka více než stovky námořních spojů.
Roční obrat více než 50 milionů tun nákladu. Hlavním zdrojem je vývoz a dovoz. Nejvíce se vyváží kaučuk, exotické ovoce, cín a textil.

12

13 Antverpy Druhý největší přístav Evropy.
Centrum diamantového obchodu a světové módy. Roční obrat více než 100 milionů tun nákladu. Přívoz ovoce, zeleniny, papíru a dřeva.

14

15 Hamburk Vstupní brána do Evropy, nejrozsáhlejší přístav Německa.
Roční obrat je více než 36 milionů tun nákladu. Největší přijímací přístav kávy, kakaa a vesmírných projektů. Dále se dováží ropa, obiloviny, papír, auta a léky.

16

17 Antverpy Hamburg Šanghaj Rotterdam Singapur

18 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google