Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků novoindické jazykynovoindické jazyky novoindické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků novoindické jazykynovoindické jazyky novoindické."— Transkript prezentace:

1

2 indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků novoindické jazykynovoindické jazyky novoindické jazykynovoindické jazyky indo-iránské větveindo-iránské větve indo-iránské větveindo-iránské větve

3

4

5 Po odchodu z Persie (8. století ) došlo k rozdělení Romů do skupin – Arménie, Sýrie a Palestiny. Vznik dvou základních podskupin romštiny (arménská a evropská, ze které se dále oddělila syrská skupina romských dialektů).

6

7 Asimilační faktory – příklad z Ústí nad Labem

8

9

10 V byzantské říši na Balkéáně 11. stol.) dostali Romové pojmenování Cikáni. Gruzínský mnich nazval v roce 1068 skupinu lidí, která zbavila okolí Konstantinopole jedovatých hadů, řeckým slovem Athinganoi (z tohoto slova jsou odvozovány názvy Cikán, Zigeuner, Cygan atp.)

11 cikáni RomaKaleManušaSintíRomaničel

12 endo-etnonymum; označení, jímž se definují samotní příslušníci daného etnika endo-etnonymumum je možné odvodit z jazyka daného etnika

13 Francouzský Rom - Manuš žijící v Německu je považován za zakladatele romského jazzu a jednoho z ejvětších jazzových kytaristů 20. století. V mládí s rodiči procestoval v maringotce Belgii, Itálii, Alžír, Francii a na kytaru se naučil hrát sám. Noty neznal a podepisovat se naučil, až když musel dávat autogramy a podepisovat smlouvy. Ačkoli si v osmnácti letech při požáru maringotky poranil ruku a nemohl hýbat prsteníčkem a malíčkem levé ruky, zvládl virtuózní hru na kytaru svou vlastní technikou. S kvintetem koncertoval v Holandsku, Belgii, Španělsku, Skandinávií i v Anglii…… http://romove.radio.cz


Stáhnout ppt "indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků indoevropské rodiny jazykůindoevropské rodiny jazyků novoindické jazykynovoindické jazyky novoindické."

Podobné prezentace


Reklamy Google