Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Proč transakce?  Udržují integritu při modifikaci dat  Úspěšná transakce musí splňovat ACID: Atomicity Consistency Isolation Durability ACID on wikipedia  Představte si manipulaci s platbou mezi dvěmi účty : Z účtu 1: - 1000 USD Před převodem: 6000USD Zůstatek: 5000 USD Na účet 2: +1000 USD Počáteční stav: 10000 USD Zůstatek ????

3 Transakce  Začni transakci - Begin Něco dělej Zase něco udělěj A zase  Podařilo se všechno ? Ano – potvrď změny - commit NE – vrať vše do původního stavu - rollback

4 Druhy transakcí  Implicitní Každý SQL příkaz je transakcí  Explicitní Lokální : ○ nad jednou DB Distribuovaná : ○ nad více DB ○ Používá dvoufázový Commit (Transakční koordinátor a resource manager)

5 Local Transactions  Lepší výkon než distribuované  object Transaction  Metody: BeginTransaction() Commit() Rollback()  Savepoints: tran.Save(“Product“)

6 Ukázka zdrojového kódu

7 Step by step  Vytvořte novou konzolovou aplikaci s názvem TransactionExample_01  Využijeme znalostí předchozích kapitol k vytvoření připojení k DB, (01_ConnectionDemo)

8 Vytvoříme spojení s DB  Do metody Main sekce try vepište následující kód:

9 Transakce

10  Sekce catch metody Main pouze odchytí případnou chybu v kódu

11 Závěr  Otevřete tabulku products v DB Northwind na SQL Serveru a ověřte, že Vámi vytvořený program funguje korektně.  Vylepšení změňte řešení na odrolování transakce tak aby k němu došlo pomocí vyhození výjimky: throw new Exception(“Uživatelem přerušená transakce“);  V sekci catch se provede rollback

12 12 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Kniha: Programujeme profesionálně, nakladatelství WROX, autor: Jay Glynn,… www.wikipedia.com Seriály o programování v jazyce C# : www.živě.cz www.java2s.com www.functionx.com www.csharp-station.com www.msdn.com www.bytes.com www.c-sharpcorner.com


Stáhnout ppt "ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google